Sis consells per gaudir dels esports a la mar sense esglais

El surf, el busseig i la natació es practiquen de forma habitual a l'estiu, però sempre és important fer-ho de manera segura

Hi han participat més de 800 persones entre surfistes professionals, semiprofessionals i aficionats
Imatge d'arxiu d'esportistes que practiquen surf / À Punt NTC

Amb l'arribada de les altes temperatures i les vacances d'estiu els esports aquàtics es practiquen més que mai, ja que és una bona manera de mantindre's en forma i al mateix temps de connectar amb la naturalesa en un entorn com la platja o la mar.

No obstant això, fer surf, busseig o natació en ecosistemes marins pot comportar alguns riscos que cal tindre en compte. Aquests són els sis factors als quals cal parar atenció per a practicar esport a la mar de manera segura:

1. Temperatura de l'aigua

En aigües obertes la temperatura és molt més baixa que la de les piscines, diferència que s'ha de tindre en compte per a saber quins són els límits del cos durant el temps que estem en l'aigua. La resposta inicial i automàtica en una immersió és l'augment en la freqüència respiratòria i la pressió sanguínia. Per això cal prestar atenció als senyals del cos i actuar ràpidament si es nota malestar.

2. Condicions meteorològiques

Els diferents tipus de clima impliquen diferents riscos en mar oberta. En climes càlids pot haver-hi un gran contrast entre la temperatura de l'aigua i de l'exterior, així com vent fort, que pot dificultar les condicions de natació si bufa de sobte en la direcció oposada. D'altra banda, nadar davall de la pluja no és un factor preocupant sempre que no siga forta i no hi haja perill de tempesta elèctrica.

3. Animals marins

Un altre aspecte que s'ha de tindre en compte són les meduses, que poden provocar dolor amb les picades, a les quals algunes persones són al·lèrgiques. Cal no oblidar-se tampoc de la resta de la fauna marina: el més adequat és obtindre informació sobre on es nadarà per a saber quins tipus d'animals freqüenten l'àrea.

4. Malalties infeccioses transmeses per l'aigua

En mar oberta sempre hi ha alguns microorganismes presents i es corre el risc de contraure una infecció parasitària, viral o bacteriana, que pot ocasionar vòmits i diarrea. Per això cal triar aigües que complisquen amb els estàndards establits per Sanitat.

5. Contaminació marina

Nou milions de tones de residus plàstics arriben a la mar cada any, representant el 80% del fem marí dels oceans. Amb aquest escenari cal atendre qualsevol banc de plàstic que es puga trobar nadant, ja que es poden enredar als braços i les cames.

6. Visibilitat

Els nadadors són difícils de detectar en l'aigua i això fa que estiguen exposats a col·lisions. Per aquesta raó es recomana nadar on hi ha menys trànsit i usar roba de color cridaner.

També et pot interessar

stats