L'app d'albirament de meduses s'actualitza amb IA per al reconeixement automàtic d'espècies

L'aplicació MedusApp, desenvolupada per la UPV i la UA, permet saber quin tipus d'exemplar és mitjançant una foto

Imatge d'arxiu d'una medusa
La plataforma MedusApp la plataforma ha rebut més de 6.000 albiraments / À Punt

MedusApp, l'aplicació d'albirament de meduses, incorpora intel·ligència artificial (IA) per al reconeixement automàtic d'espècies.

Fins ara, aquesta aplicació mòbil permetia seleccionar el tipus de medusa a través d'un complet catàleg, però, gràcies a aquesta actualització, l'usuari pot pujar la foto i identificar automàticament l'espècie abans de pujar-la a l'app per a la seua publicació.

Aquesta aplicació, gratuïta i disponible en espanyol i anglés tant per a Android com per a Iphone, ha sigut desenvolupada per dos informàtics de la Universitat Politècnica de València (UPV) i personal investigador de la Universitat d'Alacant (UA), en col·laboració amb el Ciber de Malalties Respiratòries (Ciberes) i el Laboratori de Inmunoalergia de l'Institut d'Investigació Sanitària Fundació Jiménez Díaz (IIS-FJD). Des de la seua posada en marxa el 2018, la plataforma ha rebut més de 6.000 albiraments.

"Gràcies a la col·laboració ciutadana i als seus albiraments hem estat entrenant la màquina amb diversos milers de fotos reals per a generar un model matemàtic amb 25 espècies que servirà perquè l'app reconega les meduses més habituals automàticament", destaquen com a novetat per a aquesta temporada els programadors de la UPV Eduardo Blasco i Ramón Palacios.

A més del sistema de reconeixement automàtic de meduses gràcies a la IA, l'eina ha anat incorporant més novetats com l'opció de "No albiraments", per a informar sobre si una platja està lliure de meduses, i l'albirament per transecto. "Aquesta nova opció, destinada a navegants, bussejadors o pescadors permet incloure una imatge de possibles albiraments trobats durant una ruta en la mar a través de l'opció de transecte", assenyalen els autors de MedusApp.

"L'aplicació està en constant procés de millora i està destinada a millorar el coneixement dels efectes sobre la salut que tenen les picades de meduses, així com entendre millor aspectes de la seua biologia i ecologia (distribució espacial i temporal)", explica el professor d'ecologia marina de la UA César Bordehore.

Les dades cientificomèdiques sobre les picades registrades, que ja superen les 970, són gestionades i analitzades per un equip científic multidisciplinari integrat pels investigadors César Bordehore (investigador principal) i Eva S. Fonfría, de l'Institut Multidisciplinari per a l'Estudi del Mitjà (Imem) i del Departament de la UA, i les doctores Victoria del Pozo i Mar Fernández Nieto, del Ciber de Malalties Respiratòries i el Laboratori de Immunoalergia - Institut d'Investigació Sanitària Fundació Jiménez Díaz (IIS-FJD).

D'altra banda, l'app ofereix una guia interactiva de com procedir si et fan una picada i a més et facilita informació sobre la perillositat de les diferents meduses. "Si es produeix una picada primer que res has d'eliminar les restes de tentacles amb pinces o amb una targeta plàstica, sense fregar, i inactivar les cèl·lules urticants que poden quedar sobre la pell amb una mescla de bicarbonat i aigua de mar, encara que si sabem l'espècie, en l'app tenim protocols més específics, mai utilitzar aigua dolça, perquè empitjoraríem els efectes de la picada", recorda Bordehore.

També et pot interessar

stats