La setena onada comença a tocar sostre però es manté la pressió hospitalària

El conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, afirma que estem en el pic de la setena onada i espera que en 7-15 dies comence a remetre

Un sanitari treballa en la Unitat de Vigilància intensiva (UCI)
Un sanitari treballa en la unitat de cures intensives (UCI) / À Punt NTC

Segons les últimes dades disponibles de la Conselleria de Sanitat Universal, sembla que la setena onada comença a tocar sostre. Un indicador de la desacceleració d’aquesta onada és que la taxa de reproducció entre majors de 60 anys –la quantitat de persones que contagia una persona infectada– és de 0,9. És a dir, que cada persona que té coronavirus infecta a menys d’una altra persona, per tant, cada vegada hi haurà menys nous contagis entre les persones amb més de 60 anys, que són les úniques a qui es fa seguiment en aquest sentit des de març.

Un altre indicador és que el nivell d’alerta per covid a la Comunitat Valenciana es manté en el nivell 2 (risc mitjà), assolit la setmana passada. Això és perquè, malgrat que alguns dels indicadors epidemiològics que s’utilitzen per a establir el nivell d’alerta han pujat, no ho han fet tant com per a passar al nivell d’alerta 3 (risc alt).

Evolució dels nivells d'alerta per coronavirus (13.07.2022)
Evolució dels nivells d'alerta per coronavirus (13.07.2022) / Paula García

D’aquesta manera, la incidència acumulada entre majors de 60 anys a 14 dies ha passat de 1.029,75 a 1.208,38 contagis per cada 100.000 habitants, i la gravetat (taxa d’hospitalitzacions a 7 dies per cada 100.000 habitants) ha pujat de 18,78 a 19,1. Però la transmissió (increment percentual de diagnòstics en majors de 60 anys), que la setmana passada havia crescut un 77,85%, només ha pujat un 5,17% en els últims 7 dies.

Així, aquest indicador epidemiològic està aquesta setmana dins dels valors corresponents al nivell d’alerta 1, mentre que els altres dos es mantenen en el nivell d’alerta 2. 

Malgrat aquestes bones notícies, les veus expertes afirmen que els hospitals es mantindran tensats durant tot l’estiu, amb una ocupació alta de pacients amb covid i pocs llits disponibles per a la resta de malalties. 

Cap departament de salut en risc 4

Per departaments de salut la situació ha millorat lleugerament, ja que si bé n’hi ha tres que han pujat al següent nivell d’alerta, altres quatre han baixat.

El cas més destacable és el del departament de salut de Sagunt, que la setmana passada estava en el nivell d’alerta 4 (risc màxim) amb una taxa d’ocupació hospitalària de 41,70 llits per cada 100.000 habitants, i aquest dimecres ha baixat fins als 37,91 i ha passat al nivell d’alerta 3.

També han baixat de nivell els departaments de València Hospital General, la Vila Joiosa i Manises, que han passat del 2 a l’1. 

Un altre cas destacable és el del departament d’Elx-Crevillent, l’únic que fa una setmana es mantenia en el nivell d’alerta 0 (normalitat), que ha pujat al nivell 1 (risc baix) en empitjorar l'ocupació a les unitats de cures intensives. Els altres dos departaments de salut que han empitjorat la situació durant l’última setmana són el de la Plana i el de Requena, que han passat del nivell 2 al 3.

Mínguez: “estem en el pic”

El conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, ha afirmat aquest dimecres que estem en el pic d’aquesta onada del coronavirus i confia que en una setmana o dues comence el descens, encara que ha assegurat que hospitalàriament "no hi haurà cap problema".

Així ha respost als mitjans a Gandia (Safor), on ha visitat el futur espai sanitari Roís de Corella i l'Hospital de Gandia, quan li han preguntat per la situació en la Comunitat Valenciana, on aquest dimarts es notificaren 7.640 nous contagis (1.214 menys que divendres passat) i 17 defuncions (5 menys).

El conseller ha dit que els últims dos o tres dies la comunitat "està en un pic heterogeni", és a dir, que no és exactament igual en cada departament de salut, i que "a partir d'una setmana o 15 dies estarem descens".

En tot cas, no creu que hospitalàriament hi haja problemes "gràcies al sacrifici del personal sanitari i a les experiències anteriors", ja que "es reconfigura l'assistència sanitària en funció del pic de l’onada".

També et pot interessar

stats