S’alenteix l’augment de contagis de la setena onada

Sanitat n'ha notificat 7.640, la xifra més baixa de les últimes dues setmanes, i 17 defuncions

Una sanitària fa una prova de PCR a un home
Una sanitària fa una prova de PCR a un home / À Punt NTC

Sembla que s’acompleixen les previsions de les veus expertes i podríem estar davant de l’inici d’un descens dels contagis per covid a la Comunitat Valenciana. La Conselleria de Sanitat Universal ha informat aquest dimarts de 7.640 nous contagis, la xifra més baixa en dues setmanes. Des que el 28 de juny se'n notificaren 4.479, els nous contagis no han baixat de 8.000 en cap de les tres actualitzacions de dades del departament dirigit per Miguel Mínguez (des de l’11 de març només s’informa dues vegades a la setmana de l’evolució de la pandèmia).

Així, aquest dimarts s’han notificat 1.214 contagis menys que divendres passat, que se’n notificaren 8.854, la xifra més alta des del 29 de març. Cal esperar a les properes actualitzacions de Sanitat per confirmar si es tracta d’un canvi en la tendència ascendent dels contagis de les últimes setmanes o només d'una baixada puntual, però ens podríem trobar a l’inici de l’aplanament de la setena onada, que les veus expertes consideren propera. En aquest sentit, l'epidemiòleg i investigador de Fisabio, Salvador Peiró, augurava aquest diumenge que és possible que a la Comunitat Valenciana ja s'haja assolit el pic màxim de contagis d’aquesta onada “fantasma” i pròximament comence la baixada. El president de la Generalitat, Ximo Puig, també es va mostrar confiat que la corba començarà a aplanar-se en deu o quinze dies.

Quant a la incidència acumulada, el Ministeri de Sanitat només informa de la dels majors de 60 anys, i ha notificat hui una incidència acumulada a 14 dies de 1.156,60 contagis per cada 100.000 habitants. Això suposa 125,82 contagis per cada 100.000 habitants més que divendres passat, però és l’augment més baix des de finals de juny. 

La resta d’indicadors epidemiològics no han experimentat cap descens, però ja sabem que, en els canvis de tendència, sempre van primer els contagis, després els ingressos i, per últim, les morts. 

Puja la pressió hospitalària respecte a divendres, ja que hi ha 1.226 persones ingressades amb covid (62 més), i a les unitats de cures intensives hi ha 58 ingressos per coronavirus (dos més que divendres). Segons les xifres de l’actualització de dades del Ministeri de Sanitat, el percentatge d’ocupació és del 10,80 % en planta i del 5,13 % a les UCI, en ambdós casos es tracta de xifres més altes que divendres.

Pel que fa a les morts, Sanitat ha informat de dèsset de noves des de divendres, cinc menys que les 24 notificades divendres, però quasi el doble que les nou de dimarts passat. Així, es repeteix el mateix patró des de fa setmanes: dimarts es notifiquen moltes menys defuncions que divendres. Fins ara, 9.588 valencians i valencianes han perdut la vida a causa de la covid. 

També et pot interessar

stats