Nou comunitats autònomes han detectat ja casos de la pigota dels micos

El protocol publicat pel Ministeri de Sanitat imposa l’ús de mascareta "especialment en els casos que presenten símptomes respiratoris"

La pigota dels micos comença a estendre's per tot Espanya / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
21 de maig 2022 - 10:06 Actualitzat: 22 de maig 2022 - 21:21

Ja hi ha nou comunitats autònomes que investiguen els primers casos sospitosos de pigota dels micos, que han de ser encara confirmats pel Centre Nacional de Microbiologia. Es tracta del País Basc, Andalusia, Castella-la Manxa, Extremadura, Galícia, Aragó i Catalunya, segons han informat els seus departaments de salut.

Aquests casos s'uneixen al primer detectat a les Canàries i al brot de Madrid, el més gran fins al moment amb 39 pacients infectats de pigota dels micos i 40 casos que encara s'investiguen.

Segons publica El País, una festa multitudinària a Gran Canària, celebrada entre el 5 i el 15 de maig i a la qual van assistir diversos casos diagnosticats a Madrid, s’hauria convertit en el segon focus del brot de pigota a l’Estat.

Aïllament i vigilància dels casos sospitosos i confirmats

El Ministeri de Sanitat ha publicat aquest divendres el protocol per a la detecció precoç i maneig dels casos confirmats davant l'alerta de la pigota dels micos. Entre les mesures de control, s’estableixen l'aïllament i la vigilància mèdica per a tots els casos sospitosos o confirmats causats per aquest virus.

En el document, Sanitat reconeix "discrepàncies en la literatura" existent, però inclou "les precaucions estàndard de contacte" i, per principi de precaució, "es recomana incloure les de transmissió aèria".

En aquesta línia, per als casos no hospitalitzats, s'ha de mantindre el malalt "en una habitació o àrea separada d'altres convivents fins que totes les lesions hagen desaparegut, especialment si les persones presenten lesions extenses o amb secrecions o símptomes respiratoris".

El protocol imposa l’ús de mascareta quirúrgica "especialment en els casos que presenten símptomes respiratoris". Tampoc es podrà abandonar el domicili, excepte per a atenció mèdica, i els convivents han d'evitar el contacte amb el malalt.

El ministeri ha exigit també una "adequada higiene de mans després del contacte amb persones infectades" i evitar el contacte amb els animals, per la qual cosa les mascotes han de ser excloses de l'entorn del pacient.

Quant als casos que requereixen ingrés hospitalari, el personal sanitari disposarà d’equips de protecció individual (EPI), a més d'utilitzar mascareta FFP2.

També et pot interessar

stats