Detecten a Extremadura el primer cas sospitós de pigota dels micos en una dona

Espanya ha confirmat una trentena de casos de pigota no humana, set dels quals són dels micos

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, en la roda de premsa posterior al Consell de ministres d'aquest dijous
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, en la roda de premsa posterior al Consell de ministres d'aquest dijous / À Punt NTC

La comunitat autònoma d'Extremadura ha detectat aquest divendres el primer cas amb sospita d'infecció per Poxvirus, coneguda com a monkeypox o pigota dels micos. És la primera dona amb símptomes, que ja s'han comunicat al Centre Coordinador d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) del Ministeri de Sanitat.

El cas s'ha posat en investigació, tal com ha assenyalat la Junta en nota de premsa, si bé matisa que "hi ha probabilitats que es descarte la infecció". Per això, han fet la presa de mostres clíniques i les han enviades al Centre Nacional de Microbiologia de Majadahonda.

Una trentena de casos de pigota confirmats

Fins ara, Espanya ha confirmat una trentena de casos de pigota no humana, set dels quals dels micos, mentre que els altres 23 encara han d'acabar de seqüenciar-se per a establir si també ho són o no.

Els símptomes que pateixen les persones infectades són febra, dolor muscular o inflamació dels ganglis, però el que més complica la malaltia són les lesions cutànies que produeix a la cara i a les mans.

El personal tècnic del Ministeri de Sanitat i les comunitats de la ponència d'alertes han culminat un protocol per a la detecció precoç de casos de pigota dels micos, mentre valoren les opcions terapèutiques més eficaces contra aquesta inusual malaltia. 

A banda d’Extremadura i Madrid, al llarg de la vesprada de divendres diverses comunitats autònomes han informat de la detecció de la pigota dels micos al seu territori. És el cas del País Basc i Galícia, que investiguen un primer cas sospitós.  

Madrid clausura la sauna on es va originar un dels focus 

La Comunitat de Madrid ha clausurat la sauna que s'ha identificat com un dels focus on s'han originat la majoria dels casos del virus dels simis. La decisió es produeix després que la Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat haja determinat que aquest local és un dels punts d'origen de la cadena de transmissió de contactes.

La mesura ha sigut anunciada pel conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, que ha explicat que la majoria dels positius registrats a la regió estan relacionats amb aquest focus. En aquest sentit, ha avançat que el local serà intervingut i que duran a terme "un anàlisi més detallat" i reuniran la informació necessària "per a controlar contagis, tallar les cadenes de transmissió i preferentment tractar d'atenuar la transmissió del virus en la mesura que siga possible".

El nombre de contagis també puja a Europa

El ministre britànic de Sanitat, Sajid Javid, ha confirmat que s'han detectat onze casos més de pigota dels micos al Regne Unit, que eleven a vint el total identificat fins hui al país. En un missatge en Twitter, ha assenyalat que ha informat els seus col·legues del G7 sobre el que se sap de la propagació del virus en el país. "La majoria dels casos són lleus, i puc confirmar que hem proporcionat més dosis de vacunes que són efectives contra la pigota dels micos", ha dit.

Un escenari semblant es viu també a Portugal, que ha notificat nou casos més de pigota dels micos en les últimes hores. Això eleva a 23 els casos confirmats al país, encara que les autoritats sanitàries no descarten un augment perquè esperen resultats d'altres mostres.

També et pot interessar

stats