L'ONU condemna els discursos racistes i LGTBI-fòbics arran de la pigota dels micos

L’organització recorda que el risc de contagi pot afectar qualsevol persona per igual

Secció de teixit cutani d'un mico infectat pel virus
Secció de teixit cutani d'un mico infectat pel virus / Reuters

Algunes informacions publicades sobre el brot actual de pigota dels micos han fet servir un llenguatge i unes imatges que “reforcen els estereotips racistes i homofòbics” que accentuen l'estigmatització d'africans i persones LGBTI, segons adverteix el programa conjunt de l'ONU contra el VIH/sida (Onusida).

“Les lliçons apreses mostren que l’estigma cap a determinats col·lectius pot inhabilitar ràpidament la resposta basada en l'evidència” ha declarat Matthew Kavanagh, director executiu d’Onusida. 

En un comunicat emés aquest diumenge l’organització recorda que el risc de contagi afecta qualsevol persona que haja tingut contacte físic pròxim amb persones que s'hagen contagiat de la malaltia.

En aquesta línia, Kavanagh insisteix que es pot crear un clima de por que duga molta gent a no acudir als serveis de salut. Això dificultaria els esforços per a rastrejar nous casos: “Agraïm a la comunitat LGBTI el fet d’haver liderat el camí de la conscienciació i reiterem que aquesta malaltia pot afectar tothom".

La malaltia, endèmica a l'Àfrica occidental i central, és menys perillosa que la pigota convencional, erradicada al món fa 40 anys, i acostuma a manifestar-se amb una forta febra que deriva ràpidament en erupcions cutànies, sobretot a la cara.

Onusida insta els mitjans de comunicació, els governs i les comunitats a respondre amb un enfocament basat en els drets i en l'evidència que evite l'estigma.

També et pot interessar

stats