Els serveis bàsics contra el despoblament del programa Itinerant arriben ja a 150 municipis

Són més del doble dels que hi havia al desembre de 2021. Tots compten amb veterinaris, fisioterapeutes o òptics, entre altres professionals

Equip d'òptics que participen en el programa Itinerant, al Comtat
Equip d'òptics que participen en el programa Itinerant, al Comtat / GVA

Les mesures per a reforçar els serveis bàsics contra la despoblació continuen ampliant-se. La Generalitat ha duplicat el nombre de municipis atesos i ja s'han adherit 150 localitats de dotze comarques al programa Itinerant contra la despoblació.

En concret, "en aquest primer semestre de l'any s'han duplicat les poblacions que formen part d'aquest projecte, passant de 71 al desembre de 2021 a 150 des de principis d'any", ha assenyalat la directora general de l'Agenda Valenciana Antidespoblament (Avant), Jeannette Segarra.

Amb aquestes xifres, segons Segarra, "hem aconseguit atendre pràcticament la totalitat dels municipis que es troben en risc de despoblació" i ha explicat que Itinerant és una xarxa de professionals autònoms que permet atendre serveis i necessitats bàsiques en aquestes poblacions.

Iniciat com un programa pilot el 2021 a la comarca de l'Alt Palància, Itinerant s'ha posat oficialment en marxa aquesta primavera a les comarques de la Plana Baixa, l'Alt Millars, l'Alt Maestrat i els Ports. La província de Castelló és la que compta amb més municipis adherits, un total de 76.

A la província de València, Itinerant ha arribat a les comarques de la Vall d'Albaida, els Serrans, el Racó d'Ademús i la Canal de Navarrés, on s'hi han sumat 47 poblacions. A la d'Alacant, a més de les comarques de l'Alcoià i el Comtat, el programa s'ha començat a desenvolupar a la Marina Baixa i la Marina Alta, i són 27 els municipis adherits.

Entre els serveis que s'estan acostant a aquestes poblacions menudes estan els de fisioteràpia, podologia, veterinària, perruqueria, òptica o jardineria, professionals amb qui no comptaven. Quan els necessitaven, es veien obligats a fer llargs desplaçaments.

Veterinària que presta serveis a la Vall d'Albaida
Veterinària que presta serveis a la Vall d'Albaida / GVA
Servei de reparacions a l'Alt Palància
Servei de reparacions a l'Alt Palància / GVA

El pròxim pas és, segons la directora d'Avant, treballar per a ampliar la xarxa de professionals, "ja que cada vegada hi ha més demanda", i ha agraït el treball que aquests duen a terme, perquè considera que es tracta d'una iniciativa no sols econòmica sinó també de "compromís amb el territori".

També et pot interessar

stats