Segona condemna a Sanitat per falta de material de protecció per als metges en la primera onada

Barceló avança que recorrerà contra la decisió d’un jutjat de Benidorm, que fixa indemnitzacions de 2.000 a 6.000 euros per als sanitaris demandants

Un sanitari coloca un guant a un altre per a evitar el contacte i reduir riscos al lloc de treball
Un sanitari col·loca un guant a un altre per a evitar el contacte i reduir riscos en el lloc de treball / Europa Press

Tercer colp judicial per a la Conselleria de Sanitat Universal durant la gestió de la pandèmia. Un jutjat de Benidorm l’ha condemnada a indemnitzar els metges per la falta d'elements de protecció durant la primera onada de la pandèmia de coronavirus, incomplint així la llei de prevenció de riscos laborals. La titular de Sanitat Universal, Ana Barceló, que coneixia aquesta sentència durant la roda de premsa de les línies estratègiques de l’atenció primària, ha afirmat que si la decisió judicial “segueix la mateixa línia” que l’anterior, emesa per un jutge d’Alacant, i que també condemnava la Conselleria per falta d’equips de protecció per als metges, Sanitat Universal recorrerà en contra.

La sentència que es coneixia aquest divendres condemna la Generalitat a pagar entre 2.000 i 6.000 euros per als treballadors sanitaris que van presentar la demanda. D’aquesta manera, la jutgessa estima parcialment la demanda presentada pel Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana.

Considera que "l'incompliment de les mesures de prevenció individual ha significat un greu risc per a la seguretat i la salut de tots els treballadors sanitaris, especialment per al personal facultatiu, per la seua exposició directa al risc de contagi que ha significat".

"La Conselleria de Sanitat té l'obligació, en aplicació de la llei de prevenció de riscos laborals, davant dels seus treballadors, d'adoptar mesures i mitjans de protecció tant col·lectius com individuals." D'acord amb la resolució judicial de Benidorm

En la seua resolució, la jutgessa apunta que "la Conselleria de Sanitat de la Generalitat té l'obligació, en aplicació de la llei de prevenció de riscos laborals, davant dels seus treballadors, d'adoptar mesures i mitjans de protecció tant col·lectius com individuals, havent infringit aquesta obligació des del coneixement que es tenia de l'existència d'una pandèmia de covid-19 i, especialment, des de la declaració de l'estat d'alarma".

En assabentar-se d’aquesta nova sentència, la consellera de Sanitat Universal, després d’afirmar que es recorrerà en contra de la decisió judicial, ha remarcat que el seu departament va fer el que tenia a l’abast per a aconseguir material sanitari per al personal en la primera onada: “Vam fer tot el necessari, vam arribar fins a la Xina per a aconseguir el material, vam fer tot, absolutament tot el que estava al nostre abast”, ha argumentat.

Tercera sentència d’enguany

Es tracta de la tercera condemna a Sanitat coneguda en les últimes setmanes. Primer, el jutjat social número 5 d'Alacant va condemnar Sanitat Universal el 7 de gener a indemnitzar els metges per infringir la normativa de prevenció de riscos laborals per la falta d'elements de protecció en la primera onada de la pandèmia. Després, el jutjat contenciós administratiu número 3 d'Alacant va condemnar la Conselleria per no vacunar al mateix temps metges de la sanitat pública i de la privada.

Els infermers tenen el material disponible

D’altra banda, i en relació amb una altra denúncia, la del sindicat de la infermeria Satse, que assegura sentir-se desprotegit quan fan determinades proves als contagiats per falta d’equips de protecció, Ana Barcelo ha sigut contundent. “Els centres tenen el material adequat en cada moment”, sentenciava.

El confinament dels contagiats, de set dies

Quant a un altre dels assumptes que comporta la pandèmia i que s’està debatent aquests dies, el de reduir el confinament de les persones contagiades de set a cinc dies, la consellera de Sanitat ha descartat, per ara, donar suport a aquesta mesura. Argumenta que no hi ha “cap criteri tècnic” que done garanties que el sisé dia no hi ha transmissió del virus. “Mentre no hi haja evidències i no tinguem totes les garanties, no ho demanarem, ni pressionarem”, afirmava.

La titular de Sanitat ha aprofitat la seua compareixença per a fer balanç de la vacunació pediàtrica. El 62,4% de la població diana, és a dir, 219.666 menors de dotze anys ja han rebut la primera dosi. 

També et pot interessar

stats