El segon centre de prototeràpia del sistema públic de tot Espanya s’alçarà a La Fe en un any

Es destinaran cinquanta milions d’euros per a alçar l’immoble, que atendrà vora 300 pacients oncològics a l’any, tant valencians com de províncies veïnes

El president de la Generalitat i el conseller de Sanitat, al centre, amb els responsables de Radiologia de l'hospital la Fe aquest dimecres
El president de la Generalitat i el conseller de Sanitat, al centre, amb els responsables de radiologia de l'Hospital La Fe aquest dimecres / Generalitat

Un any d’obres i cinquanta milions d’inversió per al segon centre públic de prototeràpia d’Espanya, el de La Fe de València, que atendrà pacients no sols de la Comunitat Valenciana, sinó també d’altres províncies. Són les previsions del nou edifici de prototeràpia, un tipus de radioteràpia basada en els protons per a irradiar els teixits afectats pels tumors oncològics, que s’alçarà en un solar contigu a les torres de l’Hospital La Fe.

Actualment, a Espanya només hi ha dues màquines de prototeràpia en dos hospitals privats de Madrid. S'està posant en marxa la primera en un centre públic a Galícia, mentre que el que està projectat a València serà el segon de tot el país. Fins ara, en determinats casos, era necessari derivar casos que requerien aquest tractament a Suïssa.

L’immoble específic de prototeràpia acollirà la maquinària donada per l’empresari Amancio Ortega, propietari del grup Inditex. S’estima que el nou edifici donarà servei a 300 pacients a l’any, també de províncies veïnes, segons ha detallat aquest dimecres el president de la Generalitat, Carlos Mazón, que ha visitat la zona on s’alçarà l’immoble amb el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, i l'equip de radiologia de La Fe.

El cap del Consell ha assenyalat que la prototeràpia està "especialment prescrita per a alguns tractaments oncològics molt importants: tumors cerebrals, tumors de la base del crani, del coll, esòfag, càncer de pulmó". També ha subratllat que és d'especial utilitat per a pacients pediàtrics.

Mazón ha incidit que la prototeràpia suposa un tractament "molt més avantatjós, molt més precís que el que coneixem per radiació convencional, encara que és i serà compatible amb la resta de tractaments vigents".

El cap del Consell ha aprofitat l’acte d’aquest dimecres per a mostrar l'agraïment a la Fundació Amancio Ortega, no sense criticar el rebuig que va suscitar la seua donació en alguns sectors. Mazón ha lamentat “l'incomprensible rebuig que en alguns grups va generar aquesta donació, incomprensible i menyspreable”.

Amb la protonteràpia, els teixits sans que estan prop del tumor s'irradien moltíssim menys o simplement no s'irradien i es redueixen els efectes secundaris Antonio Conde - Cap de Radiologia de La Fe

El futur edifici per a aquest tractament oncològic ocuparà un solar, que inicialment anava a destinar-se com a parc i que està al costat de la Torre A del complex. Actualment aquest solar no té cap ús.

El cap de radiologia de La Fe, Antonio Conde, ha explicat que la prototeràpia permet aplicar la radiació sobre zones molt concretes, la qual cosa fa que els teixits sans que estan prop del tumor "s'irradien moltíssim menys o simplement no s'irradien" i es redueixen els efectes secundaris.

Per tant, aquesta teràpia resulta especialment recomanable per a zones que “estan en àrees molt sensibles on tenim al costat un òrgan de risc que no pot rebre aquesta dosi”.  

Aquesta és la raó per la qual aquests tractaments estan "especialment indicats en els pacients més sensibles", els pediàtrics, però també "en els tumors cerebrals o en tumors que estiguen en àrees més complexes i que volem reduir aquesta dosi de radiació", afegia el responsable de radiologia de La Fe. 

També et pot interessar

stats