El sector conservador del CGPJ elegeix Tolosa i Lucas com a candidats al Tribunal Constitucional

Ho han fet en una nova petició de ple extraordinari per a escollir els dos magistrats que falten en la sala i solucionar així el defecte de forma pel qual s'havia rebutjat 

Façana del Tribunal Constitucional
Façana del Tribunal Constitucional / Europa Press

Els vocals conservadors del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) han elegit aquest dimecres els magistrats del Tribunal Suprem César Tolosa i Pablo Lucas com els seus candidats per a omplir les dues places buides que hi ha al Tribunal Constitucional (TC).

Ho han fet en una nova petició de ple extraordinari que han adreçat al president del Consell, Rafael Mozo, perquè culmine els nomenaments per al tribunal de garanties amb les regles vigents, ja que la que havien fet la setmana passada va quedar denegada aquest dimarts perquè no havien aportat els noms dels dos candidats que presenten d'acord amb les regles pactades.

Fonts del bloc conservador van reconéixer que el defecte formal en la petició perquè d'acord amb les regles del procediment fixades el 8 de setembre passat "calia aportar noms i això no es va fer". Per això, aquest dimecres s'han reunit i han registrat un escrit en què reiteren la petició de convocar un ple extraordinari i afegeixen els seus candidats: el president de la sala contenciosa administrativa del Suprem, César Tolosa, i el magistrat d'aquesta mateixa sala Pablo Lucas, a qui prefereixen en comptes de José Manuel Bandrés (candidat del bloc progressista), perquè veuen en ell un perfil pròxim al govern.

Fins ara el bloc conservador no havia revelat els noms dels seus aspirants, i encara està per veure com reaccionen els progressistes, que recentment elegiren Bandrés com el seu candidat, malgrat les pressions dels conservadors.

Ple extraordinari abans del 22 de desembre

Segons informen fonts jurídiques, sembla que ara que ja s’ha solucionat el defecte de forma en la petició, el ple extraordinari se celebrarà "segur abans del 22 de desembre", que és quan està fixat el ple ordinari que anava a votar els nomenaments i que podria coincidir amb la tramitació, ja al Senat, de la reforma legal del PSOE i Unides Podem que busca desarmar l'estratègia de bloqueig d'aquest mateix grup que impedeix la renovació del TC.

Els partits que donen suport al govern han introduït unes esmenes en la reforma del Codi Penal que estableixen un mandat imperatiu amb un calendari per a la renovació dels dos magistrats del TC que corresponen al Consell i que obri la porta a responsabilitats penals per als vocals que incomplisquen la llei, com passa actualment.

Aquest dimecres el Partit Popular ha presentat d’un recurs d’empara al Tribunal Constitucional per a intentar frenar aquestes esmenes i també les aprovades pel PSOE i Unides Podem en la proposició de llei que deroga el delicte de sedició, i l'alt tribunal, que no ha paralitzat mai un procés legislatiu en marxa per un recurs d'empara presentat per un partit, ha decidit estudiar si s'admet aquest recurs.

Ho farà en un ple extraordinari i urgent convocat dimecres de vesprada per a aquest dijous a les 10:00 hores pel president, Pedro González-Trevijano. Segons ha informat aquest dimecres el TC, l'objectiu d'aquest ple és estudiar l'admissibilitat del recurs en si mateix i les mesures cautelaríssimes que reclama el Partit Popular, que espera que l'alt tribunal es manifeste de manera positiva amb la seua demanda abans d'aquest dijous, dia en què està previst que s'aproven les esmenes.

També et pot interessar

stats