El ple del Consell General del Poder Judicial no acorda els nomenaments per al Tribunal Constitucional

En la reunió, que ha durat quatre hores, s'han fixat les normes per a l'elecció dels dos magistrats

Façana del Tribunal Constitucional
Façana del Tribunal Constitucional / Europa Press
08 de setembre 2022 - 17:43

El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) no ha acordat aquest dijous els nomenaments per al Tribunal Constitucional (TC), i s'ha limitat a fixar les normes per a l'elecció dels dos magistrats que, no obstant això, no arrepleguen cap data en l'horitzó per a la designació, de manera que tot apunta que s'incomplirà el termini previst per la llei. El president, Carlos Lemes, havia convocat el ple extraordinari i havia exhortat els díhuit vocals que el componen actualment a arribar a un acord sobre les dues persones que ha de proposar el CGPJ per a reemplaçar els quatre magistrats del TC, el mandat dels quals va véncer el 12 de juny.

Aquest era l'escenari més esperat atés que la reunió començava sense noms sobre la taula de possibles candidats, ja que el bloc conservador havia condicionat el procés a fixar prèviament unes "regles del joc" sobre com han d'efectuar-se els nomenaments per al tribunal de garanties.

Fonts jurídiques han informat que, després de més de quatre hores de debat, els vocals han aprovat per unanimitat unes regles del procediment que, no obstant això, no arrepleguen en cap dels seus apartats una data per a votar, ni es fa cap esment a la reforma aprovada pel Congrés que fixava el 13 de setembre com a termini màxim per a fer els nomenaments.

Només s'hi tornaran a reunir si hi ha candidats

És més, el document només diu que "la convocatòria del ple tindrà lloc quan l'acorde el president per iniciativa o la sol·liciten almenys cinc vocals" i aquesta "inclourà els noms de dos candidats". Això no serà un entrebanc perquè fins a l'inici el ple, els vocals puguen presentar candidats addicionals, de manera que per a ser designat caldrà, almenys, dotze vots si es té en compte el quòrum actual del Consell, amb dos vocals menys.

Ara bé, si els candidats no aconsegueixen el suport suficient, això no serà un obstacle perquè puguen presentar-se els mateixos aspirants en les pròximes sessions del ple del Consell.

Amb aquest panorama, és més que previsible que no es complisca la llei, un escenari que no caurà gens bé en el govern atés que no considerava cap altra possibilitat que no fora complir la legalitat vigent i acordar en aquest ple els magistrats.

Malgrat que el resultat del ple era un secret de domini públic, des de l'executiu no han volgut detallar quina serà la posició en el cas que el CGPJ incomplisca la data acordada per la llei.

També et pot interessar

stats