El CGPJ es reuneix per a renovar el Constitucional, però fora dels terminis acordats

L'ala conservadora proposa pactar les "regles del joc" abans de debatre sobre els candidats al Constitucional

Façana de la seu del CGPJ en una imatge d'arxiu
Façana de la seu del CGPJ en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) celebra aquest dijous un ple extraordinari convocat pel president, Carlos Lesmes, amb l'objectiu de designar els dos magistrats del Tribunal Constitucional (TC) que li corresponen. Tot apunta que la reunió servirà per a fixar el procediment sense que s'arribe a un acord sobre els aspirants, la qual cosa complicaria complir amb la data límit del 13 de setembre, establida per l'última reforma impulsada pel govern.

Lesmes va convocar aquest ple el mes de juliol, exhortant els 18 vocals que el componen actualment a arribar a un acord sobre les dues persones que ha de proposar el CGPJ per a reemplaçar els quatre magistrats del TC, el mandat dels quals va véncer el 12 de juny.

La intenció era arribar a temps al pròxim dimarts, 13 de setembre, que és el termini assenyalat en la reforma legal que va retornar els poders al CGPJ només per a dur a terme la renovació de la cort de garanties.

Aquesta reforma, que esmenava al seu torn la de març de 2021 per a impedir que un CGPJ caducat —com l'actual— fera nomenaments discrecionals en la cúpula judicial, ha generat una àmplia "desafecció" en l'òrgan de govern dels jutges, tal com ha reconegut públicament Lesmes.

El malestar entre el sector conservador ha arribat fins al punt que alguns dels vocals han plantejat la possibilitat de no aconseguir cap acord sobre el Tribunal Constitucional, bloquejant així la renovació parcial, com una manera d'augmentar la pressió per a aconseguir un nou CGPJ, ja que aquest va caducar el desembre de 2018.

No obstant això, Lesmes ha advertit que no consentirà "un CGPJ en rebel·lia", subratllant novament que la designació dels dos magistrats del TC és una obligació que la Constitució imposa al Consell. "La Constitució, com a màxima expressió de la sobirania nacional, conté un conjunt de mandats jurídics de compliment obligat", ha reiterat el cap del poder judicial.

Fora de termini, però al setembre

El denominat sector conservador s’ha reunit prèviament per a arribar al ple d'aquest dijous amb una postura comuna, que passa per "defensar en tot cas la institucionalitat", la qual cosa implica arribar a "acords degudament consensuats". S'obrin a pactar els dos candidats al TC, encara que amb algunes condicions: establir primer les "regles del joc" —com cal procedir per a la proposta i la votació— i respectar "els temps de decisió del Consell". En cas de ser acceptada pel sector progressista, l'acord sobre el modus operandi se segellaria amb una majoria simple.

Amb tot, sembla haver-se dissipat l'amenaça del bloqueig, si bé fonts de l'òrgan dels jutges subratllen que serà difícil que s'arribe al 13 de setembre amb els nomenaments realitzats.

La dificultat principal és que per a designar els dos aspirants a la cort de garanties es requereix una majoria de tres cinquens, la qual cosa equival a dotze vots favorables, una xifra que, donada la composició actual del CGPJ, requereix el suport de diversos conservadors.

Lesmes amenaça de dimitir

El president del CGPJ ha advertit que es planteja dimitir si no hi ha acord entre PSOE i PP per a constituir un nou CGPJ. No obstant això, ha aclarit que, de moment, és només una opció, no una decisió presa. Des del si del CGPJ han rebut aquest anunci amb escepticisme, ja que consideren que es tracta d'una mesura de pressió que esperen que funcione. En qualsevol cas, Lesmes s'ha mostrat optimista, fins i tot fora del termini legal marcat. Segons les seues previsions, no hauria de demorar-se més enllà de setembre. 

També et pot interessar

stats