La Comissió Europea urgeix Espanya a desbloquejar la renovació del CGPJ

L’informe sobre l’Estat de Dret fet per Brusel·les també convida l’Estat espanyol a preservar els drets fonamentals davant programes d’espionatge com Pegasus

Façana de l'edifici del Consell General del Poder Judicial (CGPJ)
Façana de l'edifici del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) / Jesús Hellín (Europa Press)

La Comissió Europea ha urgit, per tercer any consecutiu, a Espanya a desbloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i a emprendre una profunda reforma per a reforçar la seua independència. És juntament amb la necessitat d’establir “controls i equilibris nacionals” que protegisquen els drets fonamentals davant l’ús de programes d’espionatge com Pegasus, dues de les peticions de l’informe anual sobre l'Estat de Dret a la Unió Europea, publicat aquest dimecres.

L'informe, que recull sis recomanacions per a Espanya insta, de nou, a reforçar l'estatut del Fiscal General per a salvaguardar la seua independència.

Sobre Espanya, la vicepresidenta de la Comissió Europea responsable de valors i transparència, Vera Jourová, ha assegurat, en una reduïda trobada amb els mitjans de comunicació, que està "preocupada pel bloqueig" del CGPJ.

El Tribunal Europeu de Drets Humans ja va sol·licitar explicacions al govern espanyol per la no renovació del Consell General del Poder Judicial, el mandat del qual va expirar al desembre del 2018.

Pel que fa a les salvaguardes per a preservar els drets davant els programes d’espionatge, el text "exigeix que aquestes eines en mans dels serveis de seguretat nacionals siguen objecte de suficient control, que respecte plenament el dret europeu, inclosos els drets fonamentals com la protecció de dades personals, la seguretat dels periodistes i la llibertat d'expressió", com ha assegurat la vicepresidenta de la Comissió Europea encarregada de Valors i Transparència.

També et pot interessar

stats