Estrasburg demana explicacions al govern espanyol per no renovar el CGPJ

L'executiu té fins al pròxim 15 de setembre per a presentar al·legacions davant el Tribunal Europeu de Drets Humans

Façana de l'edifici del Consell General del Poder Judicial (CGPJ)
Façana de l'edifici del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) / Jesús Hellín / Europa Press

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha sol·licitat explicacions al govern espanyol per la no renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el mandat del qual va expirar fa més de tres anys, al desembre del 2018.

Segons una resolució del 2 de maig, Estrasburg insta l'executiu de Pedro Sánchez a exposar els fets i donar les explicacions pertinents arran de les denúncies interposades per sis magistrats de l'Associació de Jutges Francisco de Vitoria (AJFV), que a l'octubre del 2021 van denunciar la "inactivitat" de les Corts en la renovació del CGPJ "per raons i interessos merament polítics". 

Els denunciants van argumentar que al setembre del 2018 ja havia enviat al Congrés el llistat amb els 50 jutges en actiu que es presentaven com a candidats. Des de llavors, aquestes llistes no s'han votat a les Corts Generals. i davant la passivitat de les institucions, el 14 d'octubre del 2020 aquests magistrats van recórrer en empara davant el Tribunal Constitucional per la suposada vulneració del dret d'accés a càrrec públic, recollit en l'article 23 de la Constitució Espanyola", ha recordat l'associació. No obstant això, el Constitucional va acordar no admetre a tràmit els seus recursos d'empara perquè va considerar que es van presentar fora de termini.

Ara, el TEDH ha de decidir si el bloqueig en aquesta renovació ha afectat els drets dels candidats que es van presentar a vocal, sense que les Corts Generals hagen afrontat el procés per a renovar la institució judicial. El govern espanyol té fins al pròxim 15 de setembre per a presentar al·legacions.

"Espanya és un estat de dret ple, però existeixen determinades clivelles en el sistema institucional que s'estan engrandint en els últims temps, com és el procés d'elecció del CGPJ", ha subratllat el portaveu de l’AJFV, Jorge Fernández Vaquero.

També et pot interessar

stats