Lesmes inaugura l’any judicial amb el CGPJ en funcions per quart any consecutiu

L'acte estarà marcat per les negociacions d'últim minut perquè el CGPJ nomene els dos jutges que ha de designar per al TC

Imatge del ple del Consell General del Poder Judicial del 2020
Imatge del ple del Consell General del Poder Judicial del 2020 / Europa Press

El saló de plens del Tribunal Suprem rebrà demà el rei Felip VI, el nou fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, i el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, per a l'obertura de l'any judicial 2022-2023, el quart any consecutiu que se celebra amb l'òrgan de govern dels jutges en funcions.

Encara que el monarca i el president del CGPJ coincideixen en l'acte solemne des de 2014, serà la primera vegada que García Ortiz acudisca a l'esdeveniment com a fiscal general, càrrec del qual va prendre possessió aquest mateix dilluns en la Fiscalia i el Suprem, apadrinat per la mateixa Delgado i per la tinenta fiscal del Suprem, Ángeles Sánchez Conde.

Com en els últims quatre anys, Lesmes repetirà davant la impossibilitat dels grups parlamentaris d'arribar a un acord per a renovar el CGPJ, que es troba amb el mandat caducat des de finals de 2018. Es preveu que, com ha fet en discursos anteriors, el president del Consell pose en relleu la situació d'interinitat.

L'any passat, Lesmes va qualificar la situació d’"insostenible" per a la judicatura i va instar a les forces polítiques perquè deixaren aquest assumpte fora de la "lluita partidista" i arribaren prompte a un acord.

Sense esperança de renovació

Ja han passat 365 dies més i els partits encara no han aconseguit un acord que permeta renovar el CGPJ. En el camí, les associacions de jutges van elevar la situació davant el comissari europeu de Justícia; la vicepresidenta de la Comissió Europea responsable de l'Estat de Dret va visitar Espanya, va urgir a la renovació i va instar a estudiar el sistema de nomenament dels vocals del Consell perquè s'ajuste als estàndards europeus. Els nomenaments dels nous vocals, no obstant això, segueixen sense arribar.

Aquesta mateixa setmana, en el marc de la presa de possessió del fiscal general, Lesmes ha assegurat que no té "cap esperança" que es renove el Consell i ha avançat que el seu discurs d'obertura d'enguany estarà "molt centrat" en la "lamentable" situació de bloqueig que travessa el CGPJ i que afecta tribunals com el Suprem.

Amb la vista en el Constitucional

Ara, a la polèmica d'un Consell caducat se suma el mandat expirat de quatre dels 12 magistrats del Tribunal Constitucional (TC), que correspon renovar a parts iguals al govern i a l'òrgan de govern dels jutges.

Lesmes ha advertit que, si bé l'ideal és que en aquest mateix conclave s'arribe a un acord, no pot garantir que siga així, atés que els dos candidats al TC han de recaptar almenys 12 vots favorables dels 19 en joc. Així i tot, ha recordat la "institucionalitat" del Consell i ha descartat qualsevol intent de boicot als nomenaments.

Malestar per l’última reforma

Lesmes també ha destacat la "desafecció" en el CGPJ per la reforma operada pel govern el juliol passat per a retornar al Consell la capacitat de realitzar nomenaments, però només per a designar als seus dos candidats al TC, establint a més una data límit per a fer-ho: el 13 de setembre.

Davant la possibilitat que el seu nom siga un dels proposats per al TC, Lesmes s'ha autodescartat per a ser candidat en "un futur immediat". "Com a president del CGPJ, en aquesta conjuntura em semblaria indecent que jo aprofitara el càrrec per a obtenir aquest avantatge. Qui està dient una altra cosa està mentint interessadament. No tinc cap intenció d'anar al TC en les actuals circumstàncies", ha assenyalat.

També et pot interessar

stats