El president del CGPJ rebutja convocar el ple que demanaven els conservadors

Argumenta que no s’han aportat els noms i currículums dels dos candidats d'acord amb les regles pactades

Placa en la façana del Consell General del Poder Judicial
Placa a la façana del Consell General del Poder Judicial / Rodrigo Jimenez (Efe)

El president en funcions del Consell General del Poder Judicial, Rafael Mozo, ha rebutjat la petició dels vocals conservadors de convocar un ple extraordinari per a nomenar els magistrats del Tribunal Constitucional (TC), perquè no han aportat els noms dels dos candidats seguint les regles pactades.

La proposta dels nou vocals conservadors es va produir en resposta a la reforma legal impulsada pel PSOE i Unides Podem que busca precisament desarmar l'estratègia de bloqueig d'aquest mateix grup de vocals que impedeix la renovació del Constitucional.

Els partits que donen suport al govern han introduït unes esmenes en la reforma del Codi Penal que estableixen un mandat imperatiu amb un calendari per a la renovació dels dos magistrats del TC que corresponen al Consell i que obri la porta a responsabilitats penals a aquells vocals que incomplisquen la llei, com passa actualment. 

Tres mesos després d'haver conclòs el termini legal fixat per als nomenaments, els vocals conservadors van sol·licitar divendres passat un ple extraordinari amb només un punt, "nomenament de magistrats del Tribunal Constitucional", per a esquivar així la maniobra del govern i tirar endavant els nomenaments amb les regles vigents.

No obstant això, fonts de l'òrgan de govern dels jutges i jutgesses han explicat aquest dimarts que la petició així formulada no pot ser atesa perquè el reglament del CGPJ exigeix l'aportació de tots els documents, si n'hi haguera, relacionats amb l'orde del dia del ple quan se sol·licite la celebració d'una sessió extraordinària.

Així mateix, s’han de complir les regles de procediment 3 i 5 —aprovades en el ple del 8 de setembre que va fixar les normes per a l'elecció dels dos magistrats— que assenyalen que la sol·licitud de convocatòria del ple inclourà els noms de dos candidats i que les propostes inclouran els currículums, cosa que no ha passat.

També et pot interessar

stats