El CGPJ se cita divendres per viodeoconferència per a negociar els perfils i noms per al Constitucional

Aquest dimarts ha expirat el termini fixat pel govern espanyol en l'última reforma legal perquè l'òrgan constitucional designe els dos magistrats de l'alt tribunal

Placa en la façana del Consell General del Poder Judicial
Placa en la façana del Consell General del Poder Judicial / Rodrigo Jiménez (Efe)

Els membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) mantindran aquest divendres una reunió per videoconferència per a tractar de negociar els perfils i els noms dels dos magistrats que han de designar per al Tribunal Constitucional, segons han confirmat fonts del CGPJ. Mantindran la reunió els portaveus de cada sector (progressista i conservador) de l'òrgan constitucional.

Aquest contacte tractarà de trobar una eixida a la crisi oberta. Aquest dimarts, de fet, expira el termini fixat pel govern espanyol en l'última reforma legal perquè el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) designe els dos magistrats del Tribunal Constitucional. Al juliol, el Congrés i el Senat aprovaren una nova modificació de la Llei orgànica del poder judicial (LOPJ) que retorna al CGPJ la capacitat per a efectuar nomenaments discrecionals en la cúpula judicial, però només perquè designara els dos aspirants al Tribunal de Garanties, ja que la reforma assenyala expressament que havia de fer-ho abans del 13 de setembre.

El govern va esmenar la primera reforma de la LOPJ feta el març de 2021 per a forçar la renovació de l'òrgan de govern dels jutges prohibint que designara magistrats per als alts tribunals mentre estiguera en funcions, situació en la qual es troba des de fa quasi quatre anys.

Dijous passat el ple del CGPJ no va acordar els nomenaments per al Tribunal Constitucional (TC), i es va limitar a fixar les normes per a l'elecció dels dos magistrats. I es va acordar que no es convocarà un pròxim ple sobre el tema fins que hi haja candidats.

També et pot interessar

stats