Expira el termini perquè el Consell General del Poder Judicial designe els dos magistrats del Constitucional

La lentitud de les negociacions entre els blocs conservador i progressista del CGPJ fa poc probable que arriben a un acord a temps

Imatge del ple del Consell General del Poder Judicial del 2020
Imatge del ple del Consell General del Poder Judicial del 2020 / À Punt NTC

Aquest dimarts expira el termini fixat pel govern en l'última reforma legal perquè el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) designe els dos magistrats del Tribunal Constitucional. No obstant això, és poc probable que puga complir a temps, ja que en el primer intent, dijous passat, es va limitar a fixar les "regles del joc" per a avançar després cap als noms, que encara no s'han debatut formalment.

Al juliol, Congrés i Senat aprovaren una nova modificació de la Llei orgànica del Poder Judicial (LOPJ) que retorna al CGPJ la capacitat per a efectuar nomenaments discrecionals en la cúpula judicial, però només perquè designara els dos aspirants a la cort de garanties, ja que la reforma assenyala expressament que havia de fer-ho abans del 13 de setembre.

Així, el govern va esmenar la primera reforma de la LOPJ feta el març de 2021 per a forçar la renovació de l'òrgan de govern dels jutges prohibint que designara magistrats per als alts tribunals mentre estiguera en funcions, situació en la qual es troba des de fa quasi quatre anys.

La necessitat d'aquesta contrareforma va sorgir el 12 de juny, quan va caducar el mandat de quatre dels dotze magistrats del TC —el seu president, Pedro González-Trevijano; el vicepresident, Juan Antonio Xiol; i Antonio Narváez i Santiago Martínez-Vares—, perquè es tracta del terç que la Constitució encarrega renovar a govern i CGPJ.

Difícil arribar al termini

Res més aprovar-se aquesta segona reforma, el president del CGPJ, Carlos Lesmes, va convocar un ple extraordinari per a escollir els dos magistrats per al TC. Però, la "desafecció" que el mateix Lesmes ha reconegut que va generar entre els vocals la decisió del govern d'habilitar-los a realitzar nomenaments només per al TC va fer que el denominat bloc conservador amenaçara de negar-se a efectuar les designacions —cosa que bloquejaria els nomenaments per impossibilitat d’assolir la necessària majoria de tres cinquens— i acabara oferint-se a pactar els dos magistrats, encara que amb algunes condicions. Els membres progressistes del Consell acceptaren l’oferta, però en la reunió no es va parlar de noms concrets.

Una de les de condicions del bloc conservador va ser no tornar a reunir-se fins a tindre dos candidats, encara que una vegada convocat podran postular-se altres aspirants. Aquest ple podrà ser convocat per Lesmes a iniciativa pròpia o a petició d'almenys cinc vocals i, segons les normes internes del CGPJ, podria convocar-se aquest dimarts abans que s'acabe el termini, però no sembla probable perquè, de moment, ambdós blocs només han designat interlocutors per a establir com conduir el diàleg. 

També et pot interessar

stats