Sanitat mantindrà les 24 àrees de salut, però crearà entre sis i huit macrodepartaments per a gestionar-les

El conseller Marciano Gómez avança els plans per a reordenar el sistema públic a partir del 2024 per a aconseguir una "gestió més global"

El conseller, Marciano Gómez, i el president, Carlos Mazón, durantuna visita a l'Hospital la Fe de València
El conseller, Marciano Gómez, i el president, Carlos Mazón, durant una visita a l'Hospital La Fe de València / Rober Solsona (Europa Press)

La Conselleria de Sanitat planeja implantar un nou model organitzatiu per a redefinir la xarxa pública valenciana. En principi, la idea que s'estudia és mantindre els 24 departaments o àrees de salut actuals de la Comunitat Valenciana, però amb la novetat que es crearan entre sis i huit macrodepartaments amb un doble propòsit. D'una banda, ocupar les àrees de difícil cobertura i, d'una altra, dur a terme una "gestió global" del sistema. El que es persegueix és que "hi haja una continuïtat assistencial i una utilització racional de tots els recursos materials, tecnològics i de personal", segons ha assegurat el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, en una entrevista amb l'agència Efe aquest dilluns.

Aquesta "reordenació del mapa sanitari" forma part d'un estudi del sistema sanitari públic valencià que es presentarà en el primer trimestre del 2024 i en què, entre altres aspectes, s'analitzen els fluxos de pacients entre els diferents departaments de salut. "Es tracta de posar orde en el que ja existeix i aglutinar-ho en una estructura superior que permeta una gestió global en què hi haja una continuïtat assistencial i una utilització racional de tots els recursos", subratlla el conseller.

El màxim responsable de la sanitat valenciana ha indicat que els canvis pretenen "estructurar un sistema sanitari basat en l'eficàcia i en l'eficiència" i, per a això, s'han d'"emmarcar la cartera de serveis que cada hospital ha de tindre". Així, Gómez ha explicat que busquen que hi haja "hospitals de referència que complisquen totes les especialitats i patologies", a excepció dels trasplantaments hepàtics, pulmonars i cardíacs, que només els cobreixen de manera global en aquest moment els hospitals La Fe, el Clínic i el General de València.

Aquest punt de partida suposaria crear "macrodepartaments", però respectant l'esquema dels 24 departaments ja existents. De tal manera, ha puntualitzat el conseller, que es buscarà "la gestió entre ells" i se'ls agruparà "sota la perspectiva d'un hospital de referència". Aquest centre principal, ha afegit, tindria "dos, tres o quatre hospitals de cartera de serveis mínima, bàsica i intermèdia". De manera que "hi hauria un gerent en cadascun dels hospitals i un comité de direcció en el macrodepartament, el responsable del qual seria el gerent de l'hospital de referència".

Els plans de Sanitat per a reordenar el sistema públic de salut s'han donat a conéixer poc després que el president de la Generalitat, Carlos Mazón, avançara que "d'ací a poc" hi hauria novetats" al respecte, quan els mitjans de comunicació li han preguntat sobre la possible reducció del nombre de departaments de salut per a millorar l'eficiència.

Places de difícil cobertura

D'altra banda, el Gómez ha assenyalat a Efe que el seu departament vol abordar un dels "problemes més grans" que té la sanitat pública valenciana ara per ara, el de les zones de difícil cobertura. Un "problema real" que es concentra sobretot en els municipis de Vinaròs, Requena, Elda, Oriola i Torrevella i les zones bàsiques del Racó d'Ademús i la Vall de la Gallinera i Vall d'Ebo. Segons el conseller, la disfunció està generada "per la falta de professionals, la dispersió geogràfica i una absència d'organització". Des del seu punt de vista, en aquestes àrees "no hi ha atenció en certes especialitats" i "hi ha mancances, sobretot a Vinaròs, d'especialistes".

En aquests moments hi ha 748 places de difícil cobertura pendents de cobrir, de les quals 244 són facultatius d'especialitats com ara medicina familiar i comunitària, radiologia o cardiologia, entre altres. L'objectiu, per tant, és fer un "abordatge global" agafant aspectes del decret de difícil cobertura i àrees estratègiques impulsat pel conseller anterior, Miguel Mínguez. Una norma que, al seu parer, després d'onze mesos de funcionament, "no ha tingut els resultats" que s'esperaven.

Decret llei de concurs de mèrits

A banda d'això, Sanitat abordarà aquest problema amb "altres estratègies i altres pràctiques". En aquest sentit, ha indicat a Efe que s'estan plantejant elaborar un decret llei de "concurs de mèrits" per a aquestes zones de difícil cobertura amb la intenció de traure-ho "com més prompte millor".

També et pot interessar

stats