Sanitat informa les autonomies que els MIR de medicina de família poden fer-se càrrec de la consulta sense tutor

Esta és una de les mesures amb les quals es pretén fer front a la falta de metges de cara a l'estiu en atenció primària

La ministra de Sanitat, Mónica García, intervé en una reunió del Consell Interterritorial de Salut el passat febrer (arxiu)
La ministra de Sanitat, Mónica García, intervé en una reunió del Consell Interterritorial de Salut el passat febrer (arxiu) / Gabriel Luengas (Europa Press)

El Ministeri de Sanitat ha remés als responsables de les diferents conselleries de Sanitat una carta que recorda el marc legal que regula la formació d'especialistes en Ciències de la Salut, on aclareix que els MIR de medicina de família poden fer-se càrrec de la consulta "sense presència de tutor". "En el cas concret de medicina familiar i comunitària, el programa formatiu estableix que els residents de quart any han de ser capaços de fer-se càrrec de manera autònoma i completa d'una consulta, sense la presència del tutor, encara que amb la possibilitat de recórrer-hi en cas de dubte o en situacions complexes", s'arreplega en el document.

El passat 5 de juny, el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes van abordar en una reunió d'urgència del Consell Interterritorial de Salut la falta de metges i metgesses de cara a l'estiu en atenció primària. La solució implicava permetre als MIR cobrir les baixes, una possibilitat que aprova el col·legi mèdic. Després d'una tensa reunió per videoconferència, finalment el ministeri va acceptar estudiar l'encaix legal d'eixa possibilitat. En eixe moment, va donar llum verda perquè els MIR de l'últim any puguen cobrir les vacances, sempre que estiguen supervisats. Hui ha fet públic que podran fer-se càrrec de consultes sense presència d'un tutor.

La carta de Sanitat arreplega la normativa de la Formació Sanitària Especialitzada (FSE) en relació amb la supervisió i autonomia dels residents en l'últim any de formació, tal com havien demanat les CCAA en l'anterior Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS). Este CISNS es va celebrar en resposta a la preocupació de les CCAA per la cobertura de places durant el període estival, arran del fet que molts professionals acaben la residència a la fi de setembre perquè van iniciar la seua formació en el primer any de pandèmia per covid-19.

Tal com recorda Sanitat, la llei 44/2003 d'ordenació de les professions sanitàries (LOPS), i el reial decret 183/2008, que la desenvolupa, estableixen els principis bàsics que regeixen la formació sanitària especialitzada a Espanya. Estos principis inclouen l'assumpció progressiva de responsabilitats per part dels residents i un nivell decreixent de supervisió a mesura que avancen en la seua formació.

El Ministeri també ha recordat la normativa sobre rotacions externes, que poden ser autoritzades per les CCAA sempre que es complisquen certs requisits, com ser proposades pel tutor i comptar amb la conformitat de la comissió de docència del centre de destí. Estes s'han de fer preferiblement en centres acreditats per a la docència i, a més, la gerència del centre d'origen ha de comprometre's "expressament" a continuar abonant al resident la totalitat de les retribucions.

Quant a les retribucions dels residents, el Ministeri ha aclarit que les CCAA són les competents per a establir complements salarials, en el marc de la relació laboral especial de residència. També es recorda que la durada de la residència serà la fixada en el programa formatiu de l'especialitat i s'assenyalarà conforme al que disposen, si és el cas, les normes comunitàries.

Així mateix, Sanitat insisteix que els residents "tenen el deure i el dret" a completar el seu itinerari formatiu, per la qual cosa els centres i els seus responsables han de facilitar el compliment dels itineraris formatius de cada resident i la integració supervisada en les activitats assistencials, docents i investigadores que es duguen a terme en estes unitats.

També et pot interessar

stats