Sanitat habilita més de dos-cents punts addicionals en llocs turístics per a donar sang a l'estiu

La Comunitat Valenciana disposa de reserves suficients per a tots els grups i la Conselleria dirigida per Miguel Mínguez es marca l'objectiu de recaptar fins a agost 26.000 unitats de sang

Una persona dona sang durant la presentació de la campanya estival d'enguany
Una persona dona sang durant la presentació de la campanya estival d'enguany / Rober Solsona (Europa Press)

La Conselleria de Sanitat ha habilitat dos-cents punts de donació de sang addicionals a l'estiu en llocs d'afluència turística per a animar la ciutadania a participar en aquest procés i recaptar-ne fins a agost més de 26.000 unitats —equivalent cadascuna a 450 centímetres cúbics—. Així, ho han assenyalat aquest dimecres el conseller de Sanitat Universal, Miguel Mínguez, i la directora del Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana (CTCV), Cristina Arbona, durant la presentació a l'Hospital de la Malva-rosa de la campanya estival. Els detalls de la iniciativa poden consultar-se en les xarxes socials i la pàgina web de l'ens

El titular de Sanitat ha recalcat que les donacions "són vitals per a proveir els hospitals, que necessiten sang tots els dies", i ha recalcat que "donar sang significa salvar vides". Per aquest motiu, ha animat la ciutadania a continuar demostrant, també a l'estiu, "la generositat i l'altruisme" i ha aprofitat l'ocasió per a tornar a "agrair al personal sanitari el seu treball per a fer-ho possible". "No es tracta només de l'atenció a víctimes d'accidents de trànsit o intervencions quirúrgiques d'urgències, sinó també de malalts oncològics, cirurgies programades, persones amb anèmies cròniques i altres patologies que requereixen transfusions de sang periòdiques", ha apuntat Mínguez.

La responsable del CTCV, Cristina Arbona, ha destacat que ara com ara les reserves valencianes de sang estan "bé de tots els grups" sanguinis i es poden atendre les necessitats en els pròxims deu dies gràcies al fet que "diàriament s'acosten a donar sang més de 600 persones". El grup AB negatiu és del que menys unitats es disposen, segons ha precisat. 

El centre de transfusió de la Comunitat Valenciana ha obtingut, des del mes de gener passat, un total de 79.395 unitats de sang. En concret, 44.520 a València, 26.758 a Alacant i 8.117 més a Castelló. Així mateix, s'han registrat quasi 8.000 persones voluntàries per a donar per primera vegada.

Nivells previs a la pandèmia

El CTCV va tancar 2021 amb 171.529 donacions de sang, xifres que recuperen els volums d'abans de la pandèmia. Es van presentar a donar per primera vegada 13.575 voluntaris i, quant al gènere, el 55,68% de persones que donaren l'any passat eren homes i el 44,32% restant dones. Els percentatges s'igualen més si es té en compte que les dones només poden donar tres vegades a l'any i els homes, quatre. 

Per franges d'edat, el 26,2% dels donants tenia entre 18 i 35 anys, el tram de 36 a 45 anys va concentrar un 23,4% del total i les d'edats compreses entre 46 i 65 anys en representaren el 50,4%.

També et pot interessar

stats