El Centre de Transfusions fa una crida per la baixada de les reserves de sang causada per l'òmicron

Necessita plasma dels grups A+, A-, 0+, 0- i B- per a garantir les 650 unitats de sang diàries que necessita el territori

VÍDEO | Els centres de transfusions reben un 30% més de donacions solidàries
Uns voluntaris donen sang en un dels punts d'extracció del Centre de Transfusions / À Punt NTC

El parentesi de Nadal i l'allau de contagis per la variant òmicron de la covid-19 han reduït les reserves sanguínies fins a nivells preocupants i algunes autonomies s'han vist obligades a activar campanyes extraordinàries de donació, entre elles la Comunitat Valenciana. El Centre de Transfusions ha fet una crida per Twitter a la població, alertant d'una baixada de les reserves dels grups A+, A-, 0+, 0- i B-, recordant que necessita almenys 650 unitats de sang al dia per a cobrir les necessitats assitencials al conjunt del territori.

La necessitat permanent de donacions es deu a la curta vida útil dels components sanguinis que s'extrauen, ja que les plaquetes tenen una vida útil de cinc a set dies, i els hematies de 42. 

Per a donar no cal fer-se cap prova específica de covid, ja que el virus no se transmet per la transfusió i aquestos tests es reserven per a donacions especials de plasmes a pacients amb coronavirus. Ara bé, cal si el donant pateix o ha passat la covid haurà d'esperar almenys catorze dies des de la fi dels símptomes, després d'haver confirmat el negatiu en una prova. 

En l'actualitat, els requisits per a poder donar sang són: tindre entre 18 i 65 anys i un pes igual o superior als 50 quilos, no patir malalties cròniques ni tindre una infecció aguda, no tindre anèmia i no fer pràctiques de risc que faciliten el contagi de malalties, com, per exemple, l'hepatitis, la sífilis o la sida. És obligatori acudir amb el DNI o un altre document que els acredite, i és convenient no acudir en dejú.

També et pot interessar

stats