Sanitat dedicarà deu milions d'euros enguany a finançar preservatius per a joves entre 16 i 22 anys

El 2022 es van notificar 2.956 nous diagnòstics de VIH, una tendència que ha anat en augment en els últims anys

Imatge d'arxiu de preservatius
Imatge d'arxiu de preservatius / Shutterstock

La ministra de Sanitat, Mónica García, ha avançat este dijous que el seu departament destinarà deu milions d'euros a finançar els preservatius per a joves d'entre 16 i 22 anys amb un menor poder adquisitiu. Així ho ha avançat durant la seua intervenció a Toledo en l'acte inaugural de Congrés de la Societat Espanyola Interdisciplinària de la Sida, on ha recordat que ja durant la seua última intervenció en la comissió de sanitat, va anunciar la “preocupació” del Ministeri per “l’increment” del nombre de les infeccions de transmissió sexual i com això hauria d'anar acompanyat de propostes polítiques i institucionals.

García ha destacat que, només el 2022, es van notificar 2.956 nous diagnòstics de VIH i que el nombre de nous diagnòstics de VIH mostra una tendència descendent en els últims anys. En este sentit, ha defensat l’entrada en vigor de noves estratègies, com la profilaxi preexposició (PrEP) enfront del VIH, mesura el finançament públic de la qual es va autoritzar el novembre de 2019. Implantada en totes les comunitats autònomes, a la fi de 2023 ja hi havia 23.000 persones en PrEP, una xifra que volen que vaja en augment. 

A Espanya, en l'actualitat, hi ha aproximadament 150.000 persones amb VIH, de les quals el 92,5% coneixen el diagnòstic, el 96,6% reben tractament antiretroviral i, d'elles, el 90,4% tenen càrrega viral indetectable. Estos indicadors mostren una millora sostinguda en l'abordatge de la infecció al llarg dels anys, però Garcia ha dit que s’ha d'aconseguir que se supere el 95% en estos objectius per a l'any 2026.

En tot cas, s'ha produït una disminució de la fracció no diagnosticada de VIH, que ha passat d'un 13% en el període 2017-2019, a un 7,5% en el període 2021-2022. L'objectiu ara és reduir-lo a menys del 5%, una cosa que, al parer seu, no pot fer-se sense l'esforç col·lectiu.

L'últim informe Vigilància epidemiològica de les infeccions de transmissió sexual a Espanya 2022 apunta a un nou augment d'estes infeccions. En el cas de la gonorrea i la sífilis, encadenen més de vint anys d'increment i la seua incidència s'ha multiplicat per 25 i 10, respectivament, mentre que la clamídia s'ha disparat un 245% des de 2016. Afecta principalment adults joves entre 20-44 anys, però els casos de sífilis i gonorrea són especialment cridaners en homes i la clamídia en dones.

També et pot interessar

stats