Sanitat confirma la segona mort per pigota del mico a Espanya
Aquest divendres va tindre lloc a l'Hospital de Sant Joan d'Alacant la primera mort de tota Espanya i Europa per aquest virus
El Ministeri de Sanitat ha informat aquest dissabte d'una segona mort per pigota del mico a Espanya a través del seu butlletí epidemiològic. Aquest decés, d'un home de 31 anys, s'ha produït a l'Hospital Reina Sofia de Còrdova, segons ha confirmat la Conselleria de Salut d'Andalusia. La persona patia meningoencefalitis, un cas que està estudiant-se per a determinar l'associació amb la pigota del mico.
La primera mort, d’un home d’uns 40 anys, es va produir aquest divendres a l'Hospital de Sant Joan d'Alacant i s’ha registrat com la primera d’Espanya i d’Europa. Aquest va patir una encefalitis associada a la infecció, encara que cal determinar la confirmació definitiva de la causa del decés.
En aquests moments, Espanya acumula 4.298 casos confirmats de pigota del mico. Dels 3.750 dels quals es té informació disponible, 120 casos han sigut hospitalitzats (3,2%) i dos d'ells ja han mort, segons ha precisat aquest dissabte Sanitat, que ha comunicat la informació a l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i la Comissió Europea.
Els casos s'han registrat en les 17 comunitats autònomes. Madrid i Catalunya segueixen al capdavant quant al nombre de casos amb 1.656 i 1.406, respectivament. Els segueixen Andalusia, que n'ha notificat 498, la Comunitat Valenciana 213, Canàries 102, Euskadi 98, Balears 89, Aragó 45, Galícia 37, Astúries 36, Castella i Lleó 31, Castella-la Manxa 23, Extremadura 20, Múrcia 19, Cantàbria 15, Navarra 8 i La Rioja 2.
Així mateix, dels pacients notificats en la plataforma SiViES, un total de 4.081 són homes i 64 són dones. En tres pacients no consta aquesta informació. L'edat oscil·la entre 10 mesos i 88 anys, amb una mitjana d'edat de 37 anys.
L'informe també apunta que 3.458 de 4.148 pacients amb informació disponible són "homes que mantenen sexe amb homes". El contacte estret en el context d'una relació sexual és "el mecanisme de transmissió més probable" en 2.253 casos, un 82,1%, mentre que en el 10,5% és "per contacte estret no sexual".
En relació amb l'assistència a esdeveniments multitudinaris, dels 3.137 casos amb informació en aquesta variable, 560 van acudir a algun esdeveniment en les dates prèvies a l'inici de símptomes. Sanitat ha advertit que Espanya és "en l'actualitat un dels països més afectats a escala global" i ha alertat que durant el mes de maig i juny 2022 es va presentar una tendència ascendent de casos notificats "que continua en el moment actual".
El departament que dirigeix Carolina Darias ha incidit que si aquesta transmissió sostinguda "no és controlada de manera òptima" hi haurà "un risc important" que es desplace "a altres grups poblacionals pel mateix mecanisme de transmissió, i és possible l'afectació d'altres grups i l'aparició de casos greus en poblacions vulnerables".