Sanitat canvia el protocol i permet l'acompanyament de pacients de Covid als hospitals

Les persones gestants també podran estar amb algú de la seua confiança. Es recomana que els acompanyants tinguen la pauta de vacunació completa

Una infermera de l'UCI del Complex Hospitalari de Navarra atén un pacient ingressat en la UCI
Un pacient ingressat a l'UCI, en una imatge d'arxiu / Jesús Diges (Efe)

Els pacients ingressats per Covid ja no hauran d'estar a soles a l'hospital. Sanitat ha autoritzat que puga haver-hi una persona acompanyant amb aquests malalts, així com amb les dones embarassades, encara que recomana que aquesta estiga vacunada amb la pauta completa contra la Covid. En el cas que la persona acompanyant no compte amb la pauta completa, haurà d’estar a l’habitació fins que el pacient reba l’alta.

La persona acompanyant dels pacients ingressats amb coronavirus haurà de ser sempre la mateixa i haurà de portar material de protecció, segons el nou protocol establit per Sanitat. En el cas de persones hospitalitzades amb Covid en situació terminal, l'acompanyament es realitzarà per una única persona, preferiblement amb vacunació completa.

No obstant això, excepcionalment, es permetrà la presència de fins a tres persones alhora quan formen part de la mateixa unitat de convivència del pacient, tinguen la pauta de vacunació completa i es dispose del material de protecció adequat. Ara bé, durant la nit només podrà quedar-se una sola persona a l’habitació.

A partir d'ara, les gestants podran estar en tot moment acompanyades per una persona de la seua elecció i confiança sempre que puguen garantir-se les condicions de seguretat, però no podrà realitzar aquesta funció ningú que presente símptomes compatibles amb Covid-19, estiga en aïllament domiciliari a causa d'un diagnòstic o haja sigut identificat com a contacte estret. També s'aconsella així que l'acompanyant estiga vacunat amb la pauta completa.

L'atenció telemàtica, prioritària

Encara que la recomanació general és potenciar l'atenció sanitària telemàtica, Sanitat permet les activitats grupals sempre que es respecten les mesures de seguretat generals i l'aforament, però no podran participar-hi les gestants (vacunades o no) identificades com a contacte estret en els últims deu dies, segons ha detallat Sanitat.

Quant als pacients no-Covid, podran tindre la companyia de dues persones de manera alterna mentre estiguen ingressats. També en aquest cas es recomana que tinguen la pauta completa. Si la persona sense Covid està en la unitat de cures intensives (UCI), l'acompanyament es limitarà a una única persona i a un temps màxim de 30 minuts per torn de matí i vesprada.

Pel que fa al voluntariat als centres hospitalaris, l’hauran de realitzar persones vacunades i haurà de ser autoritzat pels responsables del servei que haja de rebre l’atenció del voluntariat. En qualsevol cas, no podrà accedir a l'hospital cap persona amb símptomes respiratoris aguts susceptibles de Covid o que haja sigut identificada com a contacte estret d’una persona diagnosticada de Covid en els últims 10 dies, independentment que estiga vacunada o no.

També et pot interessar

stats