Les mares vacunades amb Pfizer que donen el pit transmeten els anticossos a les criatures

Un estudi conduït per la metgessa Erika Esteve revel·la que, a més, no causa cap efecte advers.

Mare donant el pit
Mare donant el pit

Les vacunes contra la Covid-19 han generat molts dubtes, sobretot entre les dones embarassades i mares lactants, ja que no se sabia quins efectes podien tindre en els fetus ni en la llet materna.

Fa unes setmanes, una investigació als Estats Units, publicada en l'American Journal of Obstetrics and Gynecology, i una altra realitzada a Tenerife per un equip de l’Hospital Universitari Nuestra Señora de la Candelaria, arribaren a la conclusió que tant la vacuna de Pfizer com la de Moderna eren segures i efectives per a les embarassades. Però quedava encara la incògnita de com podien repercutir els fàrmacs en la llet materna i en les criatures lactants. 

Ara, la metgessa de Borriana Erika Esteve ha comprovat que la de Pfizer, no només és segura, sinó que els anticossos que generen les dones es transmeten de les mares a les criatures a través de la llet i el sèrum. Esteve, que treballa en el Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital de Sant Boi (Sant Boi de Llobregat), ha conduït un estudi pioner que ha analitzat la mostra de 31 mares lactants sense vacunar i que no havien passat la Covid-19, una d'elles, la pròpia Esteve. Com ha explicat a À Punt Notícies, la idea de l’estudi va sorgir de la seua pròpia experiència. Va donar a llum la seua segona criatura en 2020, coincidint amb la pandèmia, i quan començaren a arribar les vacunes es va adonar que no hi havia informació respecte a la lactància.

Per això va decidir conduir aquesta investigació, que ha revelat que les mares que reben vacunes ARNm, després de la segona dosis, generen uns anticossos que passen als nadons a través de la llet materna. També s’ha comprovat que no es produeix cap efecte advers en les criatures. 

També et pot interessar

stats