Mares vacunades amb Pfizer i Moderna passen anticossos als seus bebés per la llet

Un estudi a Tenerife demostra que la vacunació en mares lactants és "eficaç i segura" i protegeix els nadons amb la llet materna.

Llet materna
Una mare alleta el fill / Dave Clubb (Unsplash)

Les mares lactants que s'han vacunat amb Pfizer i Moderna han generat anticossos protectors contra la Covid-19, que transmeten a través de la llet als seus nadons, segons un estudi de l'Hospital Universitari Nuestra Señora de la Candelaria, a Tenerife, el primer d'Espanya que ha realitzat una investigació d'aquest tipus.

Aquest estudi, realitzat amb una mostra de 90 mares lactants, una embarassada i nou mares sense vacunar, demostra que aquestes dues vacunes són efectives i segures per a les mares, perquè cap d'elles va tindre cap mena de reacció adversa greu, i protegeixen els bebés, els qual tampoc van presentar cap problema.

La cap de Neonatologia , Sabina Romero, ha explicat que després d'analitzar la sang i la llet d'aquestes dones, totes sanitàries voluntàries, es pot concloure que la vacunació en mares lactants és "segura, eficaç i segura".

En aquesta investigació, l'estudi científic de la qual s'està elaborant per a ser publicat pròximament en una revista mèdica internacional, han participat dones d'una edat mitjana de 36 anys amb 11 mesos de mitjana de lactància, si bé 21 d'elles fa més de dos anys que donen el pit als fills.

Cap d'elles ha tingut reaccions adverses de caràcter greu i els lactants no tenen símptomes importants clarament relacionats amb la vacuna. En opinió de Romero, la importància d'aquest estudi radica en el fet que per fi, després de mesos d'incertesa, hi ha una evidència científica perquè les mares lactants es puguen vacunar amb normalitat.

En aquesta investigació no s'ha estudiat l'efecte que té AstraZeneca, la tercera vacuna que en aquests moments es dispensa a Espanya contra la Covid-19. No obstant això, segons la pediatra, tot apunta que passe el mateix que amb Pfizer i Moderna i que les mares lactants vacunades amb AstraZeneca també generen anticossos contra la Covid-19 en llet i sang.

L'estudi espanyol va en la mateixa línia que una investigació coneguda fa uns dies als Estats Units.

Beneficis de la lactància materna

La lactància materna protegeix els xiquets enfront d'infeccions respiratòries de les vies baixes i també els preveu de la mort sobtada i de patir gastroenteritis, otitis mitjanes i obesitat, entre altres malalties. Així mateix, a les mares les protegeix del càncer de mama i de riscos cardiovasculars, sobretot les que alleten més de dos anys.

"Ara, en pandèmia, la lactància materna és més important que mai", assevera Romero, que anima les dones a protegir els fills, no sols de la Covid-19, mitjançant la lactància materna.

També et pot interessar

stats