Sanitat recomana vacunar embarassades amb Pfizer o Moderna i sense límit temporal

La raó és que, en general, no s’ha detectat major risc de Covid-19 greu per estar embarassada

VÍDEO | Les dones embarassades no podran estar acompanyades durant el part
Imatge d'arxiu d'una dona embarassada / À Punt NTC

El Ministeri de Sanitat ha publicat aquest dijous la setena actualització de l'estratègia de vacunació, que arreplega com a novetat principal la proposta de vacunar contra la Covid-19 les dones embarassades o en període de lactància amb vacunes d'ARNm, és a dir, com les ja aprovades de Pfizer o Moderna, i quan els corresponga segons el grup de priorització al qual pertanguen.

En el document, consensuat entre les comunitats autònomes i el Ministeri, s'explica que, "en general, no s'ha detectat un major risc de Covid-19 greu per estar embarassada, més enllà de les condicions de risc que presente la dona". "Encara que els assajos clínics de les vacunes no van incloure embarassades, les dades disponibles, principalment d'utilització de les vacunes als EUA, no indiquen cap efecte advers sobre l'embaràs", assenyalen.

Estudis internacionals n’avalen l’ús

En particular, l'estratègia cita un estudi recentment publicat als Estats Units que va incloure 36.591 embarassades a qui havien inoculat vacunes d'ARNm contra la Covid-19, i que no va trobar senyals de seguretat adverses.

De la mateixa forma, el document de Sanitat argumenta que el Comité de Vacunació i Immunització del Regne Unit recomana que les vacunes han d'oferir-se a les embarassades al mateix temps que a la resta de la població, segons l'edat i el risc clínic.

Alguns països de la UE, com Bèlgica, també recomanen l'ús de vacunes d'ARNm per a la vacunació d'embarassades, dones en període de lactància i aquelles que desitgen quedar-se embarassades.

Vacunació d'adolescents i preadolescents

D'altra banda, el text apunta que, una vegada autoritzada la vacuna de Pfizer per a utilitzar-la en el grup d'edat entre 12 i 15 anys, es proposa prioritzar els xiquets de 12 anys (any de naixement 2009 o anterior) amb condicions de molt alt risc, en situació de gran dependència i en centres de persones amb discapacitat intel·lectual, centres tutelats i centres d'educació especial.

La resta d'adolescents i preadolescents "no es prioritzaran en aquest moment". "Les dades epidemiològiques a Espanya mostren que les persones de 50-59, 40-49 i 30-39 anys tenen un major risc d'hospitalització, ingrés en UCI i mort que els adolescents i preadolescents", justifica Sanitat.

Per últim, l'actualització també inclou un nou grup de vacunació, el 10, corresponent a persones de 40 a 49 anys (nascudes entre 1972 i 1981, tots dos inclusivament), que rebran "les vacunes que es consideren en funció de la disponibilitat, el context de la pandèmia i de les evidències".

També et pot interessar

stats