Les comares, l’assessorament crucial de la gestació
Les professionals de la Marina van impulsar un projecte, que ara ha sigut premiat, perquè les embarassades no es quedaren sense consells en els pitjors moments de la pandèmia
Aconsellen, atenen dubtes, tranquil·litzen i donen confiança en una de les etapes més trascendents en la vida de les dones: l’embaràs i el part. La seua tasca és especialment important en aquests temps de pandèmia, per això les comares valencianes han volgut reivindicar la seua tasca coincidint amb la celebració del seu dia.
La sanitat pública valenciana compta amb 600 d’elles, però n'hi ha moltes més. La crisi sanitària ha alterat, i fins i tot ha arribat a paralitzar, algunes de les seues activitats habituals d’assessorament.
Justament quan més incerteses hi havia. Per això un grup de set comares de la Marina Baixa va idear un sistema a través de WhatsApp, correu electrònic i vídeos de YouTube que ha arribat molt més enllà del seu departament de salut i han assolit més de 100.000 visualitzacions.
Ara, la millora de la situació epidemiològica ha permés recuperar les classes presencials de preparació per al part. La informació que les dones embarassades reben en aquests tallers són un pilar fonamental per a afrontar el part.
Així ho admet Arianna Melià, una jove embarassada de Callosa d’en Sarrià, que com moltes altres mares, ha trobat a faltar aquesta formació durant el seu segon embaràs, perquè la pandèmia l’ha impedida. “Suposa un món, perquè tens incerteses i veure que altres dones estan igual, quan les trobes en les classes de preparació del part, t’ajuda a assimilar-ho d’una manera diferent”, explica aquesta gestant.
Per això, en els moments més durs del confinament, quan més dubtes i preocupacions sorgien, les comares van decidir traslladar les classes a casa fent vídeos en Youtube.
En plena pandèmia, les embarassades tenien encara més dubtes. Els preocupava si eren més vulnerables al procés, si podien alletar…
“No solament són els dubtes propis de l’embaràs, sinó que les acompanyaven en tot aquest procés de la pandèmia, que tenien encara més dubtes. Els preocupava si eren més vulnerables al procés, si podien alletar…”, recorda una de les comares de Callosa d’en Sarrià implicada en aquest projecte d’assessorament a través d’internet, Maria González.
Davant l'allau de peticions i la bona acollida que tenia els vídeos que distribuïen per internet, aquest grup de professionals va decidir obrir el contingut a tot el públic. I el que va sorgir com una eina per a les mares d'aquest departament de salut s'ha convertit en un canal d'èxit amb 125.000 visualitzacions i més de 2.000 subscriptors.
Vam rebre peticions per als nostres materials en línia d’altres llocs d’Espanya, fins i tot de Sud-amèrica
“Vam rebre peticions d’altres llocs d’Espanya i fins i tot de Sud-amèrica”, assenyala Yolanda Jover, comare de la Vila Joiosa.
Aquest grup de comares ha rebut ara el premi nacional de SaluDigital. Tot i la recuperació de l'atenció presencial, afirmen que continuaran generant vídeos per a complementar la informació i resoldre dubtes. I així ajudar milers de mares a fer front al part i la criança amb més seguretat.