Sanitat avisa que la incidència dels virus respiratoris repuntarà més i anima la ciutadania a vacunar-se

El conseller, Marciano Gómez, no descarta reobrir els vacunòdroms per l'elevada afluència als centres de salut el primer dia sense cita

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, i la portaveu i consellera d'Hisenda, Ruth Merino, aquest dimarts
El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, i la portaveu i consellera d'Hisenda, Ruth Merino, aquest dimarts / À Punt NTC

La vacunació contra la grip i la covid-19, els principals virus respiratoris que s'estan acarnissant amb la població valenciana, ha agafat impuls aquests dies després d'obrir-se a tot el món sense necessitat de demanar cita prèvia als centres de salut. El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha agraït la bona acollida ciutadana de la iniciativa i ha precisat que només en el primer dia quasi s'ha triplicat la xifra de dosis diàries administrades fa un any, el 5 de gener del 2023. En concret, en les últimes 24 hores s'han comptabilitzat 22.693 vacunacions: 13.251 contra la grip i 9.442 més contra el coronavirus. Unes xifres per les quals s'ha mostrat satisfet i convençut que la campanya d'enguany, que s'estirarà fins a principis de febrer, superarà la de l'any passat.

Gómez, que ha comparegut en roda de premsa després de la reunió setmanal del ple del Consell, ha actualitzat també les dades d'incidència d'infeccions respiratòries agudes. Si en el balanç anterior l'indicador superava els 1.500 casos per cada 100.000 habitants i havia situat la Comunitat Valenciana com el segon territori de tot Espanya amb més transmissió dels virus, en l'últim —de l'1 al 7 de gener— ha baixat fins a 1.318,7. Sanitat, però, ha alertat que es tracta d'una xifra enganyosa perquè la setmana passada hi va haver dies festius i són dates en què molta gent no va als centres de salut si no és per una urgència.

Precisament per això, la Direcció de Salut Pública adverteix que és possible que els contagis tornen a pujar de manera important la setmana que ve i ens deixen ja prop del pic. La previsió de les veus expertes és que la corba comence a doblegar-se ja en la segona quinzena del mes. De fet, si ens fixem en les hospitalitzacions, que van associades a quadres més greus dels virus, continuen augmentant: en una setmana s'ha passat de 37 casos per cada 100.000 habitants a quasi 43.

Del que no hi ha cap dubte, tant per als especialistes com per a les autoritats, és de l'eficàcia de la vacunació per a frenar la transmissió dels virus respiratoris en els cicles estacionals. Enguany l'inici de la campanya s'ha vist un poc desunflat i fins ara Sanitat no havia complit les expectatives de cobertura vacunal previstes, però confien que l'impuls d'aquests dies servirà per a millorar les xifres i acabar la temporada amb un abast més gran que la passada. De cara a l'any vinent, el conseller no descarta recuperar els vacunòdroms per tal de canalitzar millor una vacunació massiva, donat l'èxit de la convocatòria sense cita. "No tenim sobresaturació per a fer-ho ara, però donada l'espectacular acollida d'aquests dies, potser els reobrim a principis de la temporada que ve", ha apuntat.

Sectors especialitzats en medicina preventiva han alertat recentment que hi ha hagut un factor relaxant per part de moltes persones des que va acabar la pandèmia. La crisi sanitària i les noves rutines amb la mascareta va fer que ens oblidàrem de la grip, i enguany ha tornat amb molta força. Els percentatges de vacunació contra aquesta malaltia també expliquen, en part, la virulència amb què s'està propagant actualment. En col·lectius com el sanitari, el percentatge de vacunació contra la grip ha passat d'un 95% el 2021 a només un 65% enguany. Les xifres també són preocupants entre la població més envellida: "No és admissible que quatre de cada deu persones majors de huitanta anys no s'hagen vacunat contra de la covid. És una malaltia important que pot causar la mort", ha avisat Juan Francisco Navarro, president de la Societat Valenciana de Medicina Preventiva.

També et pot interessar

stats