Sanitat assegura que ja estan solucionats els problemes d'abastiment d’amoxicil·lina
Tot i això, s’ha habilitat un procediment per substituir la dispensació del medicament en suspensió per la versió en comprimits en casos concrets i de necessitat
Els problemes tècnics dels dos laboratoris que van provocar l'escassetat d’amoxicil·lina 250 mg/*5 ml per a xiquets estan ja solucionats i se n'estan alliberant lots regularment, segons ha informat l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps), dependent del Ministeri de Sanitat.
Les dificultats de subministrament d’amoxicil·lina s’han donat en diferents països del nostre entorn com als Països Baixos, Portugal, França o Noruega per causes similars. Per això, les autoritats competents en cada estat, així com l'Agència Europea de Medicaments (EMA, per les sigles en anglés) treballen de manera coordinada per a minimitzar l'impacte i identificar mesures correctives per a previndre aquestes situacions en el futur.
Divendres passat, l'Aemps va publicar una sèrie de recomanacions per a garantir el tractament de tots els pacients davant els retards de subministrament de suspensions pediàtriques orals d'amoxicil·lina de Laboratoris Normon i Sandoz. Aquest dijous han anunciat que actualment ambdós titulars d'autorització de comercialització (TAC) ja estan proveint el canal farmacèutic de manera contínua.
Normalitat d'ací a uns dies
No obstant això, l'increment de la demanda, a causa de l'alta incidència d'infeccions respiratòries i la coincidència de problemes de producció en els dos laboratoris pot retardar la normalització en el subministrament en algunes farmàcies, han puntualitzat des de l’Aemps. En qualsevol cas, el Ministeri assegura que es preveu que la situació torne a la normalitat en els pròxims dies.
Sandoz va comunicar a l’Aemps dificultats en la línia d'etiquetatge i Normon va notificar retards en el subministrament de prospectes que han d'incloure's en tots els medicaments, però el ministeri insisteix que tots dos laboratoris estan ja treballant i l'alliberament de lots es du a terme de manera regular.
Així mateix, l’Aemps està en comunicació contínua amb TAC per a conéixer en temps real l'alliberament d'estocs, i amb els distribuïdors farmacèutics perquè es produïsca un repartiment equilibrat, "garantint que el producte arribe a les farmàcies". També s'ha sol·licitat a altres laboratoris que comercialitzen aquestes presentacions que n'augmenten la producció per a satisfer les necessitats com més prompte millor.
Mesures de substitució en cas de necessitat
En tot cas, Sanitat ha aclarit que continuarà habilitat el procediment perquè, en cas de necessitat, els professionals farmacèutics puguen substituir la dispensació d'una suspensió oral d'amoxicil·lina 250 mg en flascó per amoxicil·lina Normon 250 mg pols per a suspensió oral en sobres EFG 30 sobres.
Els pacients que puguen cobrir la dosi diària amb 250 mg per presa podran substituir l’amoxicil·lina en suspensió oral per qualsevol d’aquestes presentacions en comprimits de 500 mg: Amoxicil·lina Normon 500 mg comprimits EFG, 20 comprimits amoxicil·lina Almus 500 mg comprimits dispersables EFG i amoxicil·lina Ardine 500 mg comprimits EFG.
Això és així perquè aquests medicaments es presenten en comprimits de 500 mg ranurats; és a dir, que poden fraccionar-se per a administrar-ne mig i pot dissoldre's o disgregar-se en aigua. La fitxa tècnica no contempla emprar aquesta modalitat d'administració, ja que indica que la ranura serveix únicament per a fraccionar i facilitar la deglució, però no assegura la divisió en dosis iguals, però es considera que és l'opció més accessible. Aquests comprimits poden dissoldre's en aigua i ingerir-se immediatament.
Les prescripcions d'amoxicil·lina Normon 250 mg pols per a suspensió oral en sobres EFG, 30 sobres també podran ser cobertes pels comprimits indicats, mentre persistisca el problema amb les suspensions orals.
Així mateix, en cas de baix estoc d’aquest medicament, la presentació en suspensió haurà de reservar-se a la persona les dosis per presa de la qual no puguen obtindre's amb el fraccionament de comprimits de 500 mg, com ara bebés de menys de sis mesos.
Perquè el farmacèutic puga procedir a la implementació d'aquesta substitució de medicaments, l’Aemps explica que pot ser que siguen necessàries adaptacions en els sistemes de recepta electrònica; per tant, els òrgans gestors competents en matèria de prestació farmacèutica de les comunitats autònomes acordaran amb els col·legis farmacèutics els detalls d'aquesta implementació.