On s’espera que la DANA descarregue les precipitacions més intenses aquesta setmana?

Una successió de tempestes agranarà el territori, especialment la meitat sud, i deixarà quantitats que en alguns punts poden arribar als 80 litres en mig dia

Les pluges cauran aquest dilluns en la meitat sud del territori, però s'espera que s'intensifiquen dimarts i dimecres
Les pluges cauran aquest dilluns en la meitat sud del territori, però s'espera que s'intensifiquen dimarts i dimecres / Kai Försterling (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
22 de maig 2023 - 12:15 Actualitzat: 22 de maig 2023 - 13:41

Fins a 80 litres en dotze hores i causar inclús inundacions locals. Són les importants precipitacions que pot rebre el nostre territori, especialment la meitat sud, en l’inici de la setmana, quan el vent de llevant s’espera que active una DANA que pot deixar a la Comunitat Valenciana les pluges que tant esperen els llauradors. La línia de tempestes que anirà entrant des de la mar, sobretot entre dimarts de vesprada i dimecres, ha fet que l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) decrete l’avís groc per pluges dimarts en la meitat sud del territori i taronja en algunes zones de les comarques del sud..

A pesar que la setmana ha començat amb els carrers d’alguns municipis banyats, fins ara només ha plogut de manera testimonial a la Comunitat Valenciana. De fet, els observatoris que Avamet té a la Marina ja comencen a recollir quantitats significatives. A Pedreguer, per exemple, el pluviòmetre supera els 40 litres i a la Vall de Laguar superen els 35 litres, mentre que en molts observatoris de la zona, tot i no assolir encara aquesta quantitat, superen àmpliament els 20 litres. És el cas d'Ondara, Alcalalí, Orba o Benissa.

Les previsions apunten que aquest dilluns de vesprada els ruixats i les tronades aniran a més en la meitat sud. Seran l’avantsala del que ens espera dimarts i dimecres. Dimarts de vesprada les pluges agranaran la meitat sud del territori, aproximadament des del riu Túria fins al Baix Segura, i s’acumularan de vint a trenta litres per metre quadrat. En dotze hores, en alguns punts podran superar-se els huitanta litres per metre quadrat de pluja.

De fet, l'Aemet ha decretat l'avís taronja per pluges en l'interior de la província d'Alacant i el seu litoral sud. Allà durant la vesprada i les primeres hores de la nit s'esperen precipitacions que poden arribar als 40 litres per metre quadrat en una hora. La resta de la província d'Alacant i tota la província de València estaran dimarts, durant tot el dia, en nivell groc per precipitacions que podrien acumular fins a 30 litres en una hora i 80 en dotze hores.

Si es compleixen les previsions, i al marge de les xicotetes inundacions que poden provocar les precipitacions intenses si cauen en pocs minuts, les pluges resultaran beneficioses per al territori, especialment en comarques com el Baix Segura o el Vinalopó, que acusen especialment la falta d’aigua i veuen planar, si les pluges d’ara no reverteixen la situació, l’ombra de les restriccions en l’aigua de reg per a pròximes campanyes.

De fet, fonts del Projecte Mastral, que estudia l’oratge en el Baix Segura, adverteixen que l’episodi de pluges que ens visitarà dimarts i dimecres pot deixar fins a un centenar de litres per metre quadrat, quantitat més que esperada per l’agricultura i el medi ambient de la conca del Segura.

Collites alterades

Enguany, la falta de pluges durant l’hivern ha condicionat la campanya d’alguns cultius, com el nispro de la Marina, que enguany es cull abans i amb un calibre més menut. La falta d’aigua, unida a les temperatures inusualment elevades d’abril, també han alterat les collites de les zones més al nord, com les carabassetes i els cogombres de l’Horta, mentre que els llauradors del Vinalopó també han reclamat aigua perquè la collita de raïm no quede en suspens.

Tot i que al sud és on més les necessiten, sembla que les precipitacions de dimarts i dimecres també faran acte de presència en la franja litoral de les comarques del nord, encara que en aquest cas tot fa pensar que no cauran en intensitat torrencial i serien més prompte ruixats dispersos, que també resultarien beneficiosos per al medi ambient.  

També et pot interessar

stats