El Baix Segura patirà les primeres restriccions d’aigua a mitjan estiu si no plou

La Confederació Hidrogràfica del Segura alerta que s’està fregant el risc de sequera davant la calor i la falta de pluja

Al Vinalopó es viu una situació de sequera extrema perquè ja no queden recursos hídrics.
Les altes temperatures i la falta de pluja estan posant en una situació límit els cultius de regadiu al Baix Segura / À Punt NTC

La Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS) alerta que les altes temperatures que estem patint i la falta de pluja estan posant en una situació límit els cultius de regadiu al Baix Segura. Una situació que podria provocar les primeres restriccions d’aigua, previsiblement, a mitjan estiu.

La CHS adverteix que les comarques del sud estan fregant el nivell de sequera i que si la situació no canvia abans de la tardor, es passaria “d’una situació d’alerta, a una d’emergència”, fet que provocaria l’inici d’aplicació de les primeres restriccions.

Davant d’aquesta situació, els agricultors avisen que si es retalla l’aigua podria afectar de ple la collita dels cítrics, la més important en el Baix Segura. José Vicente Andreu, president d’Asaja Alacant, assegura que “l’estiu és crític per al creixement de la fruita i preparar la collita per a la tardor i l’hivern, si falta aigua a l'estiu, ho perdrem tot”.

Aquest ha sigut l'assumpte més preocupant abordat en la Taula de la Sequera de la Comunitat Valenciana, que s'ha celebrat aquest divendres en la seu de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

Molts ajuntaments sense plans de sequera

Segons la CHS, la majoria d’ajuntaments de la conca tenen pendent l’aprovació de protocols contra la sequera, una qüestió urgent davant la situació de falta de pluges en els últims mesos.

L’organisme recorda que, tal com recull la Llei del Pla Hidrològic Nacional en relació amb la gestió de les sequeres, totes les administracions públiques responsables de sistemes de subministrament urbà per a una població superior a 20.000 habitants han de disposar d'un pla d'emergència davant situacions de sequera. 

En aquest sentit, de les 25 entitats de la demarcació que estan afectades per l'obligació de comptar amb aquest pla, només consta que quatre el tinguen ja aprovat i adaptat, entre les quals figura Torrevella. D'altra banda, Oriola, Crevillent, Almoradí i el Pilar de la Foradada són els quatre municipis valencians que no compten encara amb un protocol aprovat.

També et pot interessar

stats