S'eleven a 37 els casos d'hepatitis infantil aguda detectats a Espanya

Es reparteixen en una desena d'autonomies, però a la Comunitat Valenciana no se n'ha reportat cap des que ha començat el 2022

Histopatologia de l'hepatitis crònica activa, fotografia al microscopi
Histopatologia de l'hepatitis crònica activa, fotografia al microscopi / Shutterstock

Fins a 37 casos d'hepatitis infantil aguda d'origen desconegut registrats pràcticament la primera meitat de 2022 i repartits en deu autonomies. És l'últim balanç que ha donat a conéixer el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), en què apel·la a la necessitat de "mantindre la intensitat en la vigilància i les actuacions que ja s'estan realitzant" amb l'objectiu de "confirmar o descartar si existeix un increment de casos d'hepatitis no filiada respecte del que es pot esperar". La immensa majoria dels quasi quaranta casos detectats es donen en xiquets sans menors de sis anys, sobretot xiquetes, sense relació entre si. Un ha requerit un trasplantament de fetge.

Des que a principis d'abril s'activara l'alerta per l'aparició de deu casos d'hepatitis aguda greu d'etiologia desconeguda en xiquets menors de deu anys (entre onze mesos i cinc anys) prèviament sans a Escòcia, vint països europeus n'han notificat un total de 449. D'aquesta quantitat, 37 s'han confirmat a Espanya, xifra que eleva en set l'última actualització del 27 de maig.

Una trentena és en pacients menors de deu anys, mentre que hi ha un cas a l'espera de resultats i altres set s'han descartat (quatre per altres patologies i tres perquè van començar a tindre símptomes el desembre de 2021). Cap té vincle epidemiològic.

Entre els símptomes, els més habituals són vòmits (un 67%), malestar (64%), febra (58%) i dolor abdominal (54%). També es va donar icterícia (50% dels casos), diarrea (35%), rash (un tipus d'erupció cutània que va aparéixer el 27% dels pacients) i símptomes respiratoris (24%).

Fins ara, 21 han rebut ja l'alta hospitalària, encara que no existeix informació actualitzada de la resta de pacients que estaven ingressats. Només un ha requerit un trasplantament de fetge i, almenys a Espanya, no s'ha registrat cap mort.

Per comunitats, Madrid és la que ha comunicat la xifra més alta (12), seguida de Catalunya (7); Galícia (5); Balears (4); Andalusia, Castella i Lleó i Múrcia (2) i Aragó, Castella-la Manxa i Canàries (1). A la Comunitat Valenciana no han detectat, de moment, cap cas d'aquesta hepatitis.

També et pot interessar

stats