Rovira anuncia un canvi en la llei del plurilingüisme: "Garantirem l’estudi del valencià però sense imposicions"

El conseller d’Educació ha demanat disculpes als docents pel caos en les adjudicacions i ha reconegut que la falta de transport escolar és “inadmissible” per al departament

Compareixença del conseller d'Educació, José Antonio Rovira / Pool
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
21 de setembre 2023 - 18:04 Actualitzat: 22 de setembre 2023 - 06:52

“S’acaba el temps dels valencians de primera i dels valencians de segona”. Així de contundent s'ha mostrat en la primera intervenció a les Corts el conseller d’Educació, Universitats i Treball, José Antonio Rovira (PP), per a després anunciar la modificació de la llei de plurilingüisme del govern del Botànic, a través d’una esmena a la llei d’acompanyament, per a “corregir l’anomalia” que, segons ha dit, pares i mares no puguen escollir la llengua en què eduquen els seus fills. “La llibertat passa per escollir la llengua en què eduquen els menors. La llei garantirà l’estudi del valencià, però deixant enrere les imposicions”, ha dit. En tot cas, Rovira ha anunciat l'elaboració d'una nova llei de plurilingüisme.

En la intervenció per a explicar les línies de treball de la conselleria en els pròxims mesos, Rovira ha defensat que la riquesa de la Comunitat Valenciana implica reconéixer les “particularitats” de les zones valencianoparlants i castellanoparlants. Aquesta modificació, ha apuntat, permetrà que l’alumnat puga estudiar en valencià totes les assignatures, però també en castellà: “i això no significa que cap llengua estiga per damunt de l’altra”. 

En aquest sentit, el popular ha insistit en el fet que el departament apostarà perquè els joves valencians aprenguen valencià, “que l’estimen i la valoren”. “Però no s’entén que per a donar més hores d’anglés, els centres hagen d’impartir-ne més de valencià. Això és sectarisme pur i dur”, ha sentenciat. 

Modificació de la llei de Plurilingüisme a través de la llei d'Acompanyament
Modificació de la llei de Plurilingüisme a través de la llei d'Acompanyament / Gva
Modificació de la llei de Plurilingüisme a través de la llei d'Acompanyament
Modificació de la llei de Plurilingüisme a través de la llei d'Acompanyament / Gva

Rovira demana disculpes als docents davant el caos de les adjudicacions

El conseller d’Educació ha iniciat la compareixença explicant per què es va produir el caos en les adjudicacions del professorat, que ha tornat a atribuir al govern del Botànic. Com ja ha apuntat en anteriors ocasions, ha detallat que el programa informàtic estava “obsolet” i ja es va alertar en el DOGV en 2020 que presentava errors. “Davant això, el secretari autonòmic Miquel Soler no va fer res”. El canvi en el cos tècnic de formació professional i l’estabilització dels docents, ha dit, “van col·lapsar” el sistema. 

Tot i això, Rovira ha demanat disculpes als docents “per les molèsties ocasionades” i ha reconegut el treball del funcionariat de la conselleria, sobre el que ha dit que va treballar incansablement fins a trobar una solució.

El que sí que ha reconegut com un “problema real, inesperat i inadmissible” ha sigut les nombroses incidències amb el transport escolar, del qual també ha culpat a l’anterior Consell, format pel PSPV i Compromís, assegurant que van ser els que van formalitzar la contracta de l’empresa. Davant aquest escenari, la conselleria ha obert un expedient sancionador per a esclarir els fets, i ha afegit que “arribaran fins a les últimes conseqüències”.   

Durant la seua intervenció, Rovira ha desgranat els eixos pels quals aposta la Conselleria en l'educació primària, secundària i en les universitats, així com en l'àmbit del treball. Ha remarcat l’aposta del govern valencià per garantir la gratuïtat total de l’educació de zero a tres anys, per recuperar l’assignatura de Música i la qualificació numèrica en l’ESO. “Com més informació tinguen les famílies sobre els resultats del seu fill millor, i a més s’ha de reconéixer i premiar l’esforç”, ha remarcat. 

Pel que fa a les universitats, s’ha compromés a dissenyar i aplicar un Pla Pluriennal de Finançament per als centres públics valencians, que es troben actualment “en una situació d’incertesa”. Així mateix, la Conselleria reclamarà al govern d’Espanya l’aportació que correspon al territori valencià en compliment de l’objectiu del finançament, fins a aconseguir l’1% del producte interior brut (PIB). 

Sobre l'àmbit del treball, Rovira ha parlat de renovar el Servei Valencià d’Ocupació i Formació, “adaptant-lo al context actual”, i ampliar el nombre d’orientadors fins a 280 de la Xarxa Orienta de Labora. 

Compromís i PSPV demanen al conseller que es responsabilitze dels problemes en les adjudicacions i el transport

Per part de l’oposició, el primer a intervindre ha sigut Gerard Fullana, per Compromís, qui ha criticat l’inici de curs en l'educació. “S’imaginen pitjor manera de començar la legislatura?”, ha lamentat a l’inici de la seua compareixença. El diputat ha reclamat responsabilitats. Ha recordat que el govern del Botànic va contractar 15.000 professors després d’acomiadaments en l’etapa anterior del PP. Així, el diputat de Compromís ha posat en valor l’escola pública i ha dit que continuarà defenent-la. També ha assegurat que Rovira està coartant la llibertat lingüística dels alumnes valencians en no permetre als castellanoparlants aprendre valencià.

Per part del PSPV ha intervingut José Lorenzo, qui ha dit al conseller que no busque culpables per un caos a l’inici del curs que és la seua responsabilitat. També ha defés l’increment de professorat a les escoles públiques. “Per a vostés, l’educació pública valenciana no és una prioritat”, ha criticat a PP i Vox. I en un sentit semblant a Compromís, ha assegurat la defensa de l’escola pública. “L’educació pública que havia deixat el PP estava menyspreada i ha costat molt posar-la en valor, i per això estarem ací”, ha remarcat. Lorenzo ha recordat algunes de les mesures educatives del Botànic —el banc de llibres, l'increment de beques, el pla edificant, l'aposta per l'educació de 0 a 3 anys o la contractació de 15.000 professors i professores, entre d'altres—. El diputat també ha reconegut les bones dades del mercat laboral a la Comunitat Valenciana, amb un rècord històric d'afiliats i de treballs indefinits, i ha preguntat a Rovira si mantindrà l'aposta per les polítiques laborals.

Vox i PP elogien les primeres mesures i carreguen contra el “sectarisme” del Botànic

Des de Vox, Julia Llopis ha traslladat el suport de la seua formació a Rovira, a qui ha valorat com una persona “sensata i sense complexos”. “Junts eliminarem la nefasta gestió del Botànic (...) Acabarem amb el malbaratament, ha dit, les subvencions a entitats separatistes i l’adoctrinament a les aules”, ha sentenciat. En nombroses ocasions, Llopis s’ha dirigit al conseller per a demanar-li que se centre “en els problemes reals” de les famílies, i que no el despisten “els teatrets de l’esquerra”. 

L’última a parlar ha sigut la portaveu popular Beatriz Gascó, que li ha desitjat grans èxits al titular d’Educació i ha carregat durament contra l’anterior Consell. “La continuïtat de la consellera Tamarit haguera suposat el fracàs dels nostres joves. Era necessari que el nacionalisme isquera de la conselleria d’Educació”, ha dit, apuntant que a partir d’ara acaben huit anys “de sectarisme i de procés”.

També et pot interessar

stats