El síndic de greuges obri una queixa d'ofici pels errors en les adjudicacions docents del curs 2023/2024

Ángel Luna vol "saber si s'han vulnerat els drets constitucionals i estatutaris dels menors a una educació de qualitat i igualitària"

El síndic de Greuges, Ángel Luna, en la seua compareixença davant Les Corts
El síndic de greuges, Ángel Luna, en una compareixença en les Corts / Europa Press

El síndic de greuges de la Comunitat Valenciana, Ángel Luna, ha decidit obrir una queixa d'ofici a la Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació per a "investigar i supervisar" l'allau d'incidències i errades ocorregudes en el procediment per a adjudicar les places de professorat vacants en els centres docents públics en l'inici de curs escolar 2023-2024. L'actuació del comissionat, que també té la condició de defensor dels drets de la infància i adolescència, vol "aclarir si s'han vulnerat els drets constitucionals i estatutaris dels menors a una educació de qualitat i igualitària".

En conseqüència, la institució ha sol·licitat a la Conselleria d'Educació informació sobre les següents qüestions. Primer, vol saber si les plantilles de personal docent del curs 2023-2024 en col·legis i instituts públics estan cobertes en data actual i, en cas negatiu, la previsió temporal per a esmenar aquesta deficiència.

També s'interessa per la relació de les vacants sense cobrir existents en l'actualitat, determinada per cada centre; la relació de les que estan desertes per baixes o absències del personal titular de les mateixes i les causes en els retards en els processos d'adjudicació de llocs docents —tant de personal interí, adjudicacions de destí per a funcionariat de carrera i personal en pràctiques o processos d'estabilització—.

Igualment, el defensor del poble valencià demana dades sobre les mesures adoptades per a solucionar els obstacles que han impedit cobrir les places, una "previsió temporal concreta" per a ocupar els llocs de docents vacants i saber si el professorat especialista en la formació del professional s'ha incorporat als centres. En cas negatiu, també es reclama la previsió temporal.

La bateria de preguntes del síndic inclou també "si està prevista la incorporació de personal docent en els cursos de 1r, 2n i 3r d'educació secundària obligatòria per a donar cobertura a l'ampliació de l'horari lectiu en dues hores". Si no és així, interroga per les mesures adoptades o previstes per a garantir la formació a l'alumnat durant aquest temps.

Finalment, demana informació sobre les accions adoptades i previstes perquè l'alumnat recupere les classes que s'han deixat d'impartir des de l'inici del curs per falta de professorat.

A partir d'ara, apunten des de la institució, l'administració educativa ha de respondre al síndic amb la informació sol·licitada en el termini d'un mes, que podrà ampliar-se a un altre més si ho sol·licita de forma justificada.

Sense errades ja en les llistes

El conseller d'Educació, José Antonio Rovira, ha assenyalat aquest divendres que ja no hi ha cap error en els llistats d'assignació de places a docents aprovades i que s'han solucionat els problemes. "Havien d'haver estat publicats fa un parell de dies i retardem la publicació per això, fins i tot va haver-hi algun sindicat que ens va dir que tornàrem al sistema anterior d'adjudicacions presencials, però al final solucionem els problemes", ha dit durant l'acte d'obertura del nou curs de la Universitat Jaume I de Castelló.

El problema —segons el conseller— "ve d'un sistema informàtic obsolet que no recull els canvis que hi ha hagut enguany i no estava preparat". "Ja ho hem solucionat i ahir vam publicar les més de 2.000 vacants que quedaven d'una plantilla de 81.000 persones, per la qual cosa des del primer dia els centres estaven pràcticament al 98 o 99% de la plantilla", ha afegit.

També et pot interessar

stats