El riu Xúquer lluita per alliberar-se de la canya i recuperar la vegetació autòctona

L’objectiu és generar un gran corredor verd vinculat al riu entre Sumacàrcer i la mar, i recuperar la vegetació autòctona

Canyes desbrossades
Canyes desbrossades / Fundació per a la restauració dels rius Limne

El projecte "Canya a la canya" pretén eliminar l'espècie exòtica invasora Arundo donax, més coneguda com a canya [comuna], i deixar un espai net disponible al costat del riu Xúquer per a generar un gran corredor verd on es plantaran espècies autòctones. El president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Miguel Polo, ha visitat la zona d'actuació d'aquest projecte a Alzira (Ribera Alta), que actualment desbrossen i que és una de les primeres localitats a acollir les obres d'aquesta iniciativa. L'objectiu final, a més de la restauració mediambiental de la zona, és fer valdre la conca baixa del riu —entre Sumacàrcer i la desembocadura, a Cullera— i acostar aquest espai d'elevat valor a la ciutadania, segons un comunicat que ha remés la Mancomunitat de la Ribera Alta.

La intenció del projecte és generar un gran corredor verd vinculat al Xúquer entre Sumacàrcer i la mar que se centre en la conservació i millora del riu. Com? A través d'accions de gestió i control d'espècies invasores, recuperació de vegetació autòctona, retirada de material obstructiu, transformació de zones de cultiu abandonades per a generar l'espai natural fluvial i estabilització dels marges. Les accions dissenyades per a aquest corredor abasten una superfície de 124.358 m² al llarg de 75 quilòmetres del Xúquer al pas pels municipis de Sumacàrcer, Antella, Gavarda, Castelló, Alberic, Benimuslem, Alzira, Algemesí, Albalat de la Ribera, Polinyà de Xúquer, Sueca, Riola, Fortaleny i Cullera.

És una aposta estratègica per als municipis del Consorci de la Ribera confrontants amb el riu, que, a més de combatre el risc d'inundació i els efectes del canvi climàtic, se centrarà a generar un ús públic sostenible i sistemes de participació i governança en els quals podran involucrar la ciutadania.

El projecte, que gestiona el Consorci de la Ribera, amb la col·laboració de la Fundació Limne, ha rebut una subvenció de 3.747.949 euros en una convocatòria d'ajudes de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea - NextGeneration.

El riu d'Albaida ja va quedar lliure d'aquesta espècie

Aquest no és l’únic projecte d’eliminació d’aquesta espècie invasora que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha posat en marxa. A darreries de novembre van netejar vora tres quilòmetres del tram final del riu d'Albaida, precisament on conflueix amb el Xúquer.

Els treballs consistiren, d'una banda, a retirar la canya comuna, que havia ocupat el llit d’aquest afluent del Xúquer i d'una altra, a restaurar amb espècies pròpies de la vora dels rius el tram que passa per Manuel, Senyera i Castelló. Els treballs, que van començar al setembre, són part de la restauració integral de l’Albaida prevista en el programa de mesures del Pla Hidrològic del Xúquer 2022-2027.

Així mateix, la Generalitat, dins del projecte “NaTURTURia: recuperació ambiental i hidromorfològica del riu Túria”, ha eliminat part dels canyars que ocupaven la vora del riu a l’altura de Quart de Poblet (Horta Sud) per a anar reimplantant la flora típica de l'entorn i recuperar l'hàbitat fluvial. Així, es prioritzarà la plantació d'un bosc de ribera al marge esquerre del Túria, prop de la zona de l'Assut, un dels grans objectius de recuperació de la vegetació primigènia del parc natural.

També et pot interessar

stats