Ribó: "Seria la primera vegada que una ciutat mediterrània assoleix la capitalitat verda europea"

L'alcalde de València emmarca en la "normalitat" la destitució de Mireia Mollà i defensa que és un canvi per a adaptar Compromís "a les noves circumstàncies"

L'alcalde de València, Joan Ribó, aquest dimarts
L'alcalde de València, Joan Ribó, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

En a penes unes hores, València podria convertir-se en la primera ciutat mediterrània a ostentar el títol de capital verda europea, un guardó que va crear la Comissió Europea per a reconéixer i premiar els esforços de les urbs del continent per a millorar el medi ambient i la qualitat de vida. Una delegació encapçalada per l'alcalde, Joan Ribó, s'ha desplaçat fins a la localitat francesa de Grenoble per a defensar la candidatura del Cap i Casal. El rival a batre, la italiana Càller, a l'illa de Sardenya. 

En declaracions a Les notícies del matí, Ribó s'ha mostrat optimista per les possibilitats que té València de rebre el cobejat distintiu i ha remarcat que, en cas d'aconseguir-ho, seria la primera vegada que una ciutat mediterrània és distingida amb la capitalitat verda europea. "És una gran il·lusió de tota la ciutat, no sols de l'Ajuntament", ha manifestat. El regidor considera que el fet que el jurat del certamen es decante per la capital del Túria evidenciarà que el treball desenvolupat per l'equip de govern local "té el suport no sols dels governs estatal i autonòmic, sinó de tota la Unió Europea".

Tenim la il·lusió que aconseguirem ser la primera capital verda europea i mediterrània

Com a punts forts de la candidatura de València, Ribó ha ressaltat que en els últims anys s'ha fet una gran tasca per a renaturalitzar l'urbs i introduir noves zones verdes en diversos barris. Com a exemples més paradigmàtics ha esmentat el projecte del parc de Desembocadura i les actuacions al canal d'accés per a substituir les vies d'entrada cap a l'estació del Nord. També ha recordat l'aposta per la mobilitat sostenible que ha marcat les polítiques de l'Ajuntament i la protecció de l'Albufera i les connexions amb el Túria.

Sí que ha reconegut que la candidatura oponent té "més experiència" perquè "és la tercera vegada que es presenta" a la competició. Això, però, no acoquina l'alcalde, que ha reivindicat les potencialitats del projecte de València, "molt sòlid" i amb el suport de la majoria de partits polítics en el consistori —Vox és l'únic que se n'ha desmarcat— i de la societat civil. "Potser Càller té més experiència que nosaltres, però també més desavantatges", ha confiat. 

"Normalitat" en el relleu de Mollà

Preguntat per la destitució fulminant de Mireia Mollà com a consellera d'Agricultura i Transició Ecològica, Ribó no ha volgut fer sang i ha negat que haja sigut un "canvi traumàtic", sinó que s'ha fet "des de la normalitat". El cap de l'Ajuntament de València, el bastió local més fort que hi ha en mans de Compromís actualment, considera que el relleu de Mollà entra en la lògica de canvis en el Consell que començaren en Educació, quan Raquel Tamarit va substituir Vicent Marzà després que ell dimitira inesperadament per a centrar-se en el partit, i que visqueren el moment més "traumàtic" amb l'eixida de Mónica Oltra, investigada judicialment per presumptament encobrir un cas d'abusos sexuals a una menor tutelada. "Vull entendre-ho com un mecanisme d'adaptació a les noves circumstàncies", ha dit Ribó, qui diu comprendre que la nova vicepresidenta, Aitana Mas, faça reajustos en la branca del Botànic que pertany a Compromís perquè "preferisca tindre persones de la màxima confiança" al voltant. I s'ha mostrat confiat que "no repercutirà de manera important" en la coalició. 

També et pot interessar

stats