Rafael Mompel, el militar de València que ha participat en l'operatiu d'evacuació a l'Afganistan
Acabat d'arribar de Dubai, narra a À Punt NTC l'experiència i com ha ajudat a fugir del terror talibà centenars de civils que havien col·laborat amb el govern espanyol
L'operatiu militar desplegat a l'Afganistan per a evacuar la població civil, després que les milícies talibanes hagen recuperat el poder vint anys després, té també empremta valenciana. El brigadista Rafael Mompel Larraz, un dels responsables del Regiment d'Operacions d'Informació de l'Exèrcit Espanyol, porta setze anys destinat a la caserna de València i acaba d'arribar de Dubai, on ha passat dotze dies prenent part en el dispositiu d'evacuació. La seua tasca, reconéixer diversos afganesos i afganeses que havien col·laborat amb el govern d'Espanya i embarcar-los en avions perquè eixiren del país.
Rafael Mompel es va allistar a l'Exèrcit espanyol per vocació. En setze anys arrossega una intensa trajectòria militar que inclou diverses missions en zones de risc, entre altres l'Afganistan. Amb el Regiment d'Operacions d'Informació ha participat en sis desplegaments, dos dels quals al país centreasiàtic, fonamentalment per a fer d'enllaç entre l'exèrcit i les autoritats civils. Precisament el coneixement que posseeix del territori el converteix, a ell i la resta de companys de la unitat, en figures clau perquè l'evacuació s'haja desenvolupat amb èxit.
"Va ser d'un dia per a l'altre, dit i fet. Ens van dir que havíem d'anar per a ajudar a arreplegar tot el personal que ens havia ajudat durant la missió a l'Afganistan, tot el que havia treballat en les operacions en què jo vaig participar", conta a À Punt. L'ambaixada espanyola els va facilitar un llistat amb els noms de les persones que havien d'eixir del país perquè hi havia risc que patiren represàlies per part dels talibans, i el regiment del qual forma part Mompel feia realitat l'evacuació certificant les identitats, reunint les famílies i pujant-los en un dels avions que va volar de Dubai a Espanya, on se'ls ha acollit com a refugiats.
Entre els moments més emotius, recorda Mompel, és haver trobat cares conegudes entre els evacuats afganesos que fugien terroritzats pel règim talibà, com ara un comerciant local amb qui va coincidir en un projecte humanitari: "El fet de veure rostres coneguts a l'avió que els portava a un altre món totalment oposat al seu els va reconfortar. Em deien: ''Rafa, on ens porten?'' És una sensació que t'arriba al cor", relata el militar.
En les dues vegades que ha estat desplegat a l'Afganistan, Mompel ha participat també en projectes de cooperació per a desenvolupar la zona i impulsar l'economia local amb actuacions diverses, com ara la construcció de pous d'aigua que estalvien llargues caminates a la població. Especialment les xiquetes han estat molt presents en la missió: "Sempre intentàvem rascar alguna cosa per a elles, que són el col·lectiu més perjudicat al país", apunta el brigada. Narra, per exemple, com una vegada el regiment va comprar una haima a un comerciant afganés per a poder transformar-la en una escola per a xiques, ja que no les deixaven entrar amb els xics.
L'explosió de Beirut, de primera mà
L'experiència a l'Afganistan no és l'única que acumula en la memòria Rafael. De fet, va viure en primera persona l'explosió al port de Beirut que va deixar més de 200 víctimes mortals i va deixar destrossada la capital del Líban l'agost del 2020. Aleshores estava en una missió en aquest país del Pròxim Orient: "Estàvem a la base, a 80 quilòmetres del port, i vam sentir com el terra va tremolar. Ens quedàrem gelats, era el que els faltava", conta a À Punt. Una vivència aborronadora que perdurarà per sempre en el seu record.