Quatre consells per a un sèxting segur

La llei del només sí és sí contempla noves sancions d’un a tres mesos per a qui difonga contingut íntim publicat sense consentiment

Es tracta d'un delicte de revelació de secrets, que comporta multes i penes de presó fins a un any / À Punt NTC

El sèxting consisteix en l’enviament de text o imatges de contingut sexual o eròtic a través de dispositius electrònics, una pràctica habitual entre la població adulta i també l’adolescent. En una societat masclista, però, existeix el risc que es difonguen sense consentiment aquestes fotografies i vídeos gravats voluntàriament per dones, especialment les adolescents. 

Davant aquesta situació, i quan s’ha fet públic un nou cas en què un xic de catorze anys ha enviat a centenars de persones vídeos íntims d’una menor, ens fem ressò dels consells bàsics de l’experta en drets digitals Victoria Sanchis per a fer sèxting de manera segura.

  • Construir una relació amb comunicació, transparència i confiança amb la persona o persones amb qui compartim contingut sexual o eròtic. Per a això, cal arribar a acords basats en el consentiment i decidir de manera conjunta si hem de demanar permís i quan per a enviar-ho, quant de temps podem guardar-ho i la plataforma que utilitzarem. 

 

  • No enviar contingut per WhatsApp, Facebook o Instagram. L'experta recomana fer ús d'aplicacions de missatgeria com ara Telegram o Signal perquè són més segures. Tot i això, recorda que no hi ha cap eina “perfecta per a enviar nudes”. 

 

  • Que no se’ns reconega. Podem amagar creativament la cara, tatuatges, pírcings o qualsevol altre element que ens identifique.

 

  • Fer servir marques d’aigua per a cada persona o persona que rep les nostres imatges. Aquesta estratègia ens permet saber, en cas que es filtren, qui ha sigut responsable. 

 

Per acabar, Sanchis emfasitza que, tot i que cal ser conscient que “vivim en un sistema heteropatriarcal”, tenim el dret de gaudir de la nostra sexualitat. Per a acabar amb aquestes dinàmiques desiguals, assegura, cal fomentar l'"educació sexual feminista i digital amb les cures en el centre".

Què fer si filtren el nostre contingut íntim?

Isaac Guijarro, advocat d'Olympe Abogados, recomana recopilar proves, fer captures de pantalla de qui ha reenviat les imatges i denunciar els fets de manera immediata. Es tracta d'un delicte de revelació de secrets, que comporta multes i penes de presó fins a un any. 

Amb la nova llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual, coneguda com a llei només sí és sí, també es castiga les persones que reenvien aquest contingut. Aquest delicte, considerat lleu, pot comportar multes d'un a tres mesos.

En el cas dels menors, les penes solen buscar reeducar-los amb formació específica perquè no es repetisquen aquestes conductes. Un xiquet de menys de catorze anys, això no obstant, no tindria responsabilitat penal.

També et pot interessar

stats