Qualitat Democràtica estudiarà si els càntics i salutacions feixistes a Alacant són sancionables

La consellera Rosa Pérez Garijo ha recordat que l’exaltació del franquisme vulnera la llei valenciana de memòria democràtica

La consellera Rosa Pérez Garijo respon les preguntes d'À Punt NTC
La consellera Rosa Pérez Garijo respon les preguntes d'À Punt NTC / À Punt NTC

La Conselleria de Qualitat Democràtica estudiarà aquest dilluns si els càntics de Cara al sol i les salutacions feixistes fetes aquest dissabte al cementeri d’Alacant són sancionables per la llei valenciana de memòria democràtica. Els fets s’emmarquen en un homenatge a José Antonio Primo de Rivera organitzat per la Falange i la Falange Española de las JONS que la subdelegació del govern espanyol va intentar prohibir, però el TSJCV ha autoritzat finalment.

La consellera Rosa Pérez Garijo, que ha qualificat els fets de “molt preocupants”, ha avançat a À Punt NTC que si detecten que s’ha actuat contra la llei autonòmica de memòria democràtica es podria obrir un expedient sancionador. En cas que es concloga que s’ha produït un delicte, traslladaran la informació a Fiscalia. 

Aquests fets podrien entrar dins del règim sancionador de la Llei 14/2017 de memòria democràtica valenciana d'acord amb els articles 39 i 40. La norma estableix multes de 2.000 a 12.000 euros per aquesta mena d'actes d'"exaltació o enaltiment del franquisme".

La titular de Qualitat Democràtica ha recordat que la competència de la Conselleria és “d’àmbit administratiu, no penal” i ha emfasitzat que “són importants les identificacions”. “L’exaltació del feixisme va contra la nostra cultura democràtica”, ha remarcat Pérez Garijo, qui també ha qualificat aquesta mena d’accions de “falta de respecte a les víctimes que tant han patit en aquest país”. 

La consellera ha fet aquestes declaracions en l'acte November Left que han organitzat EUPV, Compromís i Podem a Elda i en què també ha participat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives Aitana Mas.

També et pot interessar

stats