La Comunitat Valenciana, pionera en tot Espanya a sancionar l'enaltiment del feixisme en la via pública

La Generalitat multa amb 4.000 euros dues persones que exhibiren simbologia franquista en una manifestació d'extrema dreta al barri de Benimaclet el passat 12O

Multes 4.000 euros manifestants 12 d'octubre

Primera sanció per enaltir el franquisme al carrer a la Comunitat Valenciana. El govern del Botànic ha multat amb 4.000 euros dos manifestants que el passat 12 d'octubre participaren en una marxa convocada per l'extrema dreta al barri de Benimaclet, a la ciutat de València, i exhibiren torxes i simbologia feixista, segons ha pogut confirmar À Punt.

Les sancions, pioneres en l'Estat, estan previstes en la Llei 14/2017, de memòria democràtica valenciana, que estableix multes per aquests tipus d'actes, "contraris a la dignitat de les víctimes", entre 2.000 i 12.000 euros.

Els fets passaren durant una manifestació convocada a Benimaclet el 12 d'octubre de 2020 per moviments d'ultradreta, com ara España 2000 i Falange Española, a València, per a protestar contra el govern espanyol. En l'anomenada marxa de les torxes, unes cinquanta persones, escoltades per agents de la Policia Nacional, exhibiren simbologia franquista i nazi al ritme de pas militar i amb el rebuig del veïnat del barri.

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica va obrir un expedient sancionador per aquests fets arran de la denúncia presentada el 23 de novembre per la Coordinadora d'Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià, que ara s'ha materialitzat en aquestes dues primeres sancions. Tot i això, el departament liderat per la consellera Rosa Pérez Garijo té més expedients oberts i espera poder interposar-ne més pròximament.

També et pot interessar

stats