Multar l'exaltació del franquisme, 45 anys després

Els grups del Botànic han presentat una iniciativa i es consideraran infraccions greus l'exhibició de símbols i els homenatges o exaltacions col·lectives o individuals.

Nostàlgics del franquisme visiten la tomba del dictador Francisco Franco en el cementeri de Mingorrubio, aquest divendres a Madrid
Nostàlgics del franquisme visiten la tomba del dictador Francisco Franco en el cementeri de Mingorrubio, aquest divendres a Madrid / Rodrigo Jiménez (Efe).

Els grups del Botànic (PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem) han presentat una iniciativa conjunta per a sancionar l'enaltiment del franquisme. Seran considerades infraccions greus l'exhibició de símbols de la dictadura i els homenatges o exaltacions col·lectives o individuals. Es volen evitar casos com els actes d’enaltiment del franquisme vistos en la manifestació de Benimaclet del passat 12 d'octubre. L'anunci arriba el mateix dia que es complixen 45 anys de la mort del dictador Francisco Franco.

L'esmena a la llei de memòria històrica pretén, sobretot, honorar i defendre la memòria de les víctimes. L'esmena proposa que es consideren infraccions greus perquè es tracta d’actes contraris a la dignitat de les víctimes del franquisme i les seues famílies. A més, facilitarà les exhumacions i permetrà que el Consell puga personar-se com a part i denunciar els afusellaments de la dictadura com un delicte contra els drets humans.

45 anys després de la mort de Franco, mig centenar de persones encara exhibien simbologia franquista en una concentració al barri de Benimaclet de València el passat 12 d'octubre. L'esmena vol sancionar l'enaltiment i l'exhibició individual o col·lectiva del franquisme.

En opinió de la diputada del PSPV a les Corts, Trini Castelló, una cosa és manifestar-se "i una altra exaltar comportaments que han fet patir molta gent". En una línia semblant, el síndic de Compromís, Fran Ferri, reclama que la llei siga una manera de lluitar contra aquells que exhibeixen l'odi contra les persones que pensen de manera diferent.

La proposta també busca honorar i defendre la memòria de les víctimes. Per a la portaveu adjunta d’Unides Podem, Estefanía Blanes, el text afegeix un concepte que faltava, "sobretot que no s'ofenga les víctimes".

L'esmena proposa que es consideren infraccions greus pequè es tracten d’actes contraris a la dignitat de les víctimes del franquisme i de les seues famílies. A més, facilitarà les exhumacions i permetrà que el Consell puga personar-se com a part i denunciar els afusellaments de la dictadura com un delicte contra els drets humans.

També et pot interessar

stats