Publiquen la declaració d'impacte ambiental de la regeneració de la plaja de Nules

Es preveu una inversió de quasi 3,5 milions d'euros per a la recuperació de la franja litoral, una reivindicació històrica del consistori i del veïnat

Nules, la Plana Baixa
Imatge d'arxiu de la platja de Nules, a la Plana Baixa / Vicent Caballer

El Ministeri per a la Transició Ecològica ha publicat aquest divendres en el BOE l'avaluació de la declaració d'impacte ambiental del projecte d'estabilització del litoral de Nules i la consegüent licitació de les obres.

L'actuació té com a objectiu protegir la costa de la regressió i dels futurs impactes generats pel canvi climàtic. Per al projecte bàsic, el tram de costa les Marines de Nules, es preveu que es destinen 3.444.956,11 euros. El Ministeri també actuarà al llarg de la major part del litoral castellonenc per fases i de sud a nord, des de la Llosa fins a Almassora.

Aquesta es tracta d'una reivindicació que tot el municipi reclama des de fa anys. David Garcia, alcalde de Nules, s'ha mostrat satisfet de saber que, després de l'actuació d'Almenara, Nules serà el pròxim terme municipal a acollir actuacions, però ha lamentat que aquest projecte "a penes abasta una cinquena part de tot el litoral de Nules". Tampoc, explica, pot celebrar "la celeritat de l'administració", de la qual ha estat esperant aquest tràmit previ a la licitació "uns 13 mesos".

A les reivindicacions de l'alcalde del municipi s'han sumat també el dels veïns i veïnes, que al juliol van eixir al carrer per a exigir les obres de millora i denunciar "la falta de voluntat del govern espanyol" per a frenar la pèrdua d'arena del litoral del terme.

L'avaluació de la declaració d'impacte ambiental estableix la necessitat de "recuperar la funció de defensa de la Platja Les Marines dotant-la d'una amplària mínima suficient que permeta dissipar de manera efectiva l'energia de l'onatge durant l'actuació de temporals, i preservar o millorar la qualitat de l'entorn ecològic i artístic-cultural de la zona".

Per a això es duran a terme diverses actuacions com l'aportació de sediment, la prolongació dels tres espigons existents fins als 100 i 120 metres o la creació de dunes d'arena natural.

D'altra banda el Ministeri avala que tots aquests treballs no afectaran el paratge natural protegit de la Marjal de Nules, però abans de l'inici de les obres caldrà "assegurar-se" que "no existeixen zones de nidificació de corriol camanegre que puguen veure's afectades i, en cas d'existir, hauran d'evitar-se els períodes de nidificació d'aquesta espècie".

I és que la presència d'aquest ocell protegit ja ha retardat les actuacions a la Llosa i Almenara, que precisament no podran iniciar-se fins a setembre pel període de nidificació.

També et pot interessar

stats