Nules reclama la regeneració de la platja en perdre fins a 200 metres d’arena per l’ampliació del port de Borriana

El veïnat i l’Ajuntament es mobilitzen perquè asseguren que la pèrdua d’arena no sols perjudica els usuaris de la platja, sinó que amenaça les Casetes

La platja de Nules en una imatge d'arxiu
La platja de Nules en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El veïnat de la platja de Nules i l’Ajuntament faran soroll aquest diumenge per a demanar la regeneració del litoral. Asseguren que mai s’han executat les obres posteriors a la reforma del port de Borriana i per això la platja nulera ha perdut fins a 200 metres d’arena, el que suposa no només una pèrdua d’espai per als usuaris de la platja, sinó una amenaça per al seu patrimoni arquitectònic, com ha explicat en Les notícies del matí l’alcalde de Nules, David Garcia.

Una de les raons que més preocupa el veïnat és que les Casetes, un grup de vivendes de pescadors de vora un segle d’antiguitat, estan cada vegada més desprotegides per la pèrdua d’arena que ha patit la platja en els últims anys.

“Nules ofereix un model de platja diferent, són unes vivendes amb una arquitectura pròpia, que durant la Guerra Civil van ser refugi de molta gent, entre els quals van estar Alberti i la seua dona, i no podem consentir que per la deixadesa del govern es perda aquest patrimoni, que són les nostres arrels”, argumentava Garcia.

L’alcalde de Nules ha denunciat que la regressió de la costa està resultant insostenible. De fet, afirma que la platja d’aquest terme ha perdut més de 200 metres perquè cap govern espanyol ha executat les obres inicialment previstes per a protegir el sud de Borriana després de les obres del port. “Cap govern espanyol, ni l’actual ni tots els anteriors, han fet les obres. Tots els diputats i senadors que han fet la promesa electoral de fer-les”, recordava David García.

Durant l’entrevista en Les notícies del matí, l’alcalde de Nules ha insistit en “la falta de voluntat del govern espanyol” per a frenar la pèrdua d’arena del litoral del seu terme.

Davant la passivitat de les administracions, l’Ajuntament de Nules va aprovar al maig, per unanimitat, presentar una demanda contra la Generalitat, que és la titular del port de Borriana, per a reclamar-li 28 milions d’euros “per responsabilitat patrimonial, donada la inacció i els danys generats a la platja de Nules.

Per a exigir les obres de millora, els residents de la platja de Nules, animats per tres associacions veïnals, i amb el suport de l’Ajuntament, el diumenge manifestaran el seu malestar als balcons, on penjaran pancartes. A més, alçaran la veu de manera simbòlica, amb les botzines d’una caravana de vehicles o una casserolada per a veure si, amb el rebombori, arriba la seua reivindicació al govern espanyol.

L’alcalde ha remarcat que Nules no està en contra del port de Borriana, perquè reporta riquesa a tota la comarca, però reclama al govern espanyol que assumisca la responsabilitat a la qual es va comprometre en fer les obres de la infraestructura marítima. 

També et pot interessar

stats