Protesta de les EOI davant de les Corts contra les retallades: "No hi ha Europa sense llengües ni cultura"

Desenes d'alumnes i docents assisteixen al ple del Parlament per a demanar "explicacions" al conseller d'Educació, José Antonio Rovira

Protesta de les EOI valencianes a les portes de les Corts / EFE; À Punt NTC

Desenes d'alumnes i docents de les escoles oficials d'idiomes (EOI) valencianes s'han concentrat este dijous davant de les Corts per a denunciar la retallada de l'oferta i grups d'ensenyament per al pròxim curs en diverses llengües; entre d'altres, anglés, castellà o valencià. "Ara que venen les eleccions europees és molt important saber quin model d'Europa volen els partits polítics, perquè hi ha molta gent que no podrà estudiar llengües. No hi ha Europa sense llengües ni cultura", ha manifestat als periodistes Eva Alcaraz, professora d'italià a l'EOI de la Saïdia a València.

El professorat que secunda la mobilització pretén assistir al ple del parlament per a "escoltar les explicacions" que els dona conseller d'Educació, José Antonio Rovira, respecte de les seues reivindicacions. Denuncien que és la primera vegada en la història de les EOI a la Comunitat Valenciana, amb més de cent anys d'activitat, que s'escometen estes retallades que afectaran "totes les comarques". A més, auguren que indirectament hi haurà més docents afectats dels previstos inicialment, ja que "molts alumnes no podran accedir al mercat laboral", perquè no rebran formació en les llengües que necessiten per a superar oposicions. En la concentració a les portes de l'edifici legislatiu, la protesta ha rebut el suport de diputats de l'oposició parlamentària, que exerceixen el PSPV i Compromís.

A parer dels manifestants, és especialment greu l'eliminació de cursos de castellà per als estrangers que viuen a València, perquè "tindran dificultats per a integrar-se, treballar i, en molts casos, obtindre la nacionalitat". Per idiomes, el professorat sosté que hi ha comarques que quedaran "aïllades" de l'ensenyament d'anglés, francés, alemany o valencià, mentre que el basc "passa a ser només en línia". Una altra de les crítiques és que, en idiomes com el polonés, el finés o el neerlandés, "s'han bloquejat directament el sistema informàtic" per a accedir als grups "i ni tan sols han avisat".

Segons els càlculs del sindicat docent STEPV, que ja va organitzar una protesta davant de la Conselleria d'Educació, la tisorada s'ha traduït en vora 244 grups eliminats, 8.450 places d'alumnat menys i 61 docents que desapareixen. Per part seua, la Generalitat va justificar la necessitat de reorganitzar l'ensenyament d'idiomes per a "optimitzar els recursos disponibles" i adaptar-los a "els nous temps", de cara a la reestructuració de les EOI amb el nou ensenyament semipresencial a partir del pròxim curs.

També et pot interessar

stats