Els productes light, el menjar sense gluten i altres mites de l'alimentació

En el Dia Mundial de l'Alimentació aclarim algunes falses creences al voltant d'alguns menjars i tendències nutricionals

El 16 d'octubre se celebra el Dia Mundial de l'Alimentació
El 16 d'octubre se celebra el Dia Mundial de l'Alimentació

Els hàbits alimentaris han evolucionat al llarg del temps segons els estudis nutricionals i les tendències que han anat sorgint. Amb això, també han sigut nombroses les creences que s'han format al voltant de certs aliments, la veracitat de les quals no està gens clara. Parlem amb Paula Lledó, membre de la comissió d'educació del Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana, per a desmuntar els mites alimentaris més estesos.

El pa engreixa?

Com diu la dita, "el pa no engreixa, engreixes tu". No hi ha problema si la ingesta de pa està dins del recomanable nutricionalment i sempre que siga de qualitat. Si a més el pa és integral 100% molt millor, però això sí, caldria evitar pans amb sucre, com els de motlle. Una ració saludable diària seria de 20 a 80 grams, depenent de la persona i de l'activitat física que faça. Però en general el mite és fals, inclús hi ha dietes per a perdre pes que inclouen el consum de pa.

És recomanable la llet en persones adultes?

Sí, s'aconsella que es mantinga el consum de llet d'origen animal si no es té cap intolerància, perquè la quantitat de calci juntament amb les poques calories que aporta un got de llet no es pot comparar al que es troben en altres aliments també rics en calci, com les ametles, el bròcoli o les verdures de fulles verdes en general. Per a compensar la llet amb aquests aliments haurien d'ingerir-se quantitats inviables per a les persones.

En el cas d'intoleràncies es pot optar per begudes vegetals d'ametla, soja o arròs, que hui en dia estan enriquides, però procurant que no continguen sucre.

Són més saludables els aliments light?

Un producte light és aquell que té un 30% menys de calories que el seu homòleg, és a dir el producte original no light. Per tant, que un producte siga light no significa que no siga calòric, sinó que ho és menys, com és el cas de les creïlles fregides congelades, que encara que siguen light tenen una gran aportació calòrica. Per contra, hi ha altres aliments com el formatge fresc que de per si tenen poques calories i la diferència amb el formatge fresc light és mínima.

És millor el menjar sense gluten, encara que no sigues celíac?

No és recomanable si no es té cap patologia que impedisca menjar-ne és més, pot provocar una carència de gluten al nostre cos i derivar en algun problema per a la salut. És necessari recordar que perquè un aliment tinga l'etiqueta "sense" no vol dir que siga més saludable per a qualsevol persona.

Analitzant la situació alimentària a la Comunitat Valenciana, Lledó opina que "cada dia hi ha més obesitat, és una pandèmia a la qual no se li presta la suficient atenció". Per a combatre-la, a banda de reforçar les campanyes d'informació des de les institucions, caldria integrar "serveis de prestació nutricional en l'àmbit públic, perquè en general qualsevol persona que necessite assessorament se l'ha de pagar".

En alguns hospitals, com el General de València ja s'integra aquest servei, però "hauria de ser una prestació comuna en els centres de salut". A més, s'hauria d'apostar per una educació nutricional a llarg termini, per a "aconseguir canvis poblacionals més lents però més efectius, que es traduirien en millores de salut generalitzades, com l'estalvi de medicaments per al colesterol, la hipertensió o la síndrome metabòlica". En definitiva, dirigir els esforços a la prevenció per a evitar futures patologies relacionades amb l'alimentació.

També et pot interessar

stats