Presó incondicional per terrorisme per a l'autor de l'atac en dues esglésies d'Algesires

El jutge atribueix a Kanza delictes d'assassinat i lesions amb finalitats terroristes, que podrien implicar la presó permanent revisable 

El detingut ha comparegut aquest dilluns durant quasi dues hores davant el jutge
El detingut ha comparegut aquest dilluns durant quasi dues hores davant el jutge / Policia Nacional
30 de gener 2023 - 17:39

El jutge de l'Audiència Nacional Joaquín Gadea ha decretat aquest dilluns presó incondicional per delictes de terrorisme per a Yasin Kanza, detingut després d'assassinar el passat dimecres a un sagristà i ferir quatre persones, entre elles un sacerdot, a les quals va atacar amb un matxet en dues esglésies d'Algesires al crit de “mort als cristians” i “Al·là és gran”.

El magistrat de reforç del jutjat central d'instrucció 6 de l'Audiència Nacional, que ha adoptat aquesta decisió a instàncies de la Fiscalia, atribueix a Kanza delictes d'assassinat i lesions amb finalitats terroristes, que podrien implicar una condemna de presó permanent revisable.

Gadea considera que els indicis recopilats sustenten que l'activitat desenvolupada per Kanza es pot qualificar d’atac jihadista dirigit, tant contra sacerdots que professen la fe de l'Església catòlica, com contra musulmans que per a l'investigat no segueixen els preceptes de l'Alcorà. 

El detingut, un jove marroquí de vint-i-cinc anys, ha comparegut aquest dilluns durant quasi dues hores davant el jutge i ha respost a les preguntes del fiscal Emilio Miró i de la seua advocada, si bé de moment no ha transcendit el contingut de la declaració perquè la causa es troba secreta.

Com ja va avançar el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, el detingut no havia aparegut com a perillós en la intel·ligència policial, pel que era “totalment desconegut” per a la Policia. Ni es coneixia el seu rigorisme religiós ni s'havia vist immers en cap mena d'altercat o incident que haguera pogut generar algun tipus d'actuació policial, tal com es refereix en l'informe policial remés al jutjat.

“Alterar la pau amb actes de terror”

Prèviament, el mateix magistrat, en l'acte d'entrada i registre en el domicili de l'investigat, el va relacionar amb el salafisme jihadista i va considerar, ja que els fets eren constitutius d'un delicte d'assassinat i lesions amb instrument perillós amb finalitats terroristes. En la seua resolució concloïa a més que, amb la seua acció, Yasin Kanza, pretenia “alterar la pau pública mitjançant l'execució d'actes de terror, la qual cosa hauria pogut motivar l'actuació criminal”. A més, decretava el secret de les actuacions pel termini d'un mes.

En el seu escrit, el magistrat assenyalava que la Policia Nacional li va entregar dimecres passat un primer ofici en el qual feia un repàs de l'ocorregut des que el detingut va entrar a l'Església de Sant Isidre amb intencions que “es desconeixen”. Una vegada allí va iniciar una discussió amb els allí presents, “manifestant als feligresos de manera vehement que l'única religió que cal seguir és la religió islàmica”. El jutge Gadea recollia que, després d'abandonar el lloc “proferint missatges en àrab el contingut del qual es desconeix”, l'home va tornar al voltant de les 19:40 hores. En aquell moment, els fidels que estaven dins van poder escoltar “com algú situat en l'exterior de l'església proferia crits en àrab”.

“Una vegada finalitzada la missa el sacerdot encarregat de la mateixa va baixar del púlpit per a comprovar el que estava ocorrent, moment en el qual l'investigat, portant a la seua mà un matxet de grans dimensions i de manera sobtada, va agredir el sacerdot i li va causar lesions de gran gravetat. Igualment, també intenta atacar un dels testimonis allí present”, relatava en el seu acte.

El relat policial assumit pel jutge assenyala que el presumpte jihadista va fugir llavors del lloc i es va dirigir a un centre de culte catòlic, situat a uns 200 metres de l'altre temple. Allí es va trobar amb el sagristà al qual posteriorment va assassinar quan aquest abandonava el lloc per una porta posterior. El detingut va causar-li unes primeres lesions i, finalment, l'atacant el va assassinar al carrer.

En aquest context, el jutge explicava en el seu acte que, una vegada finalitzat l’atac, l'acusat es va dirigir “de forma molt tranquil·la” a l'ermita Europa situada en la mateixa plaça, i va intentar accedir a l'interior. Allí, “sense oposar resistència”, va ser detingut per agents de la Policia Local i traslladat a un centre mèdic per a rebre assistència facultativa, “instant en el qual en reiterades ocasions va proferir crits d’Al·lahu-àkbar ('Al·là és gran')”.

Aquest mateix dilluns, el sacerdot salesià ferit durant l’atac a Algesires ha volgut rebre a l’església els efectius de la Policia Nacional que el van assistir i els ha agraït la seua faena. 

També et pot interessar

stats