El jutge vincula el presumpte terrorista d'Algesires amb el salafisme jihadista

Yasin Kanza va assassinar un sagristà i va ferir quatre persones en l’atac a diverses esglésies de la localitat

Moments després de l'atac davant de l'esglèsia, a Algecires
Moments després de l'atac davant de l'església, a Algesires / Agències

El jutge de l'Audiència Nacional Joaquín Gadea considera que Yasin Kanza, presumpte autor de l'assassinat d’un sagristà i de les ferides d'altres quatre persones dimecres a Algesires (Cadis), va actuar guiat per una "voluntat terrorista" que el vincula, almenys en principi, amb el "salafisme jihadista".

Així ho plasma el jutge en l'acte pel qual la nit de dimecres va autoritzar l'entrada i registre al domicili del presumpte autor de l'atac i en el qual relata que els fets van començar al voltant de les 18:30 hores a l'església de San Isidro.

L'assassinat del sagristà es va produir més d'una hora després a la plaça Alta de la localitat gaditana. Fins allí havia fugit després de ser atacat a l'església de Nuestra Señora de la Palma.

Segons el relat del jutge, quan la víctima estava a terra, l’atacant "va subjectar la catana amb totes dues mans i alçant la mirada al cel i cridant unes paraules en àrab entre les quals se sent la paraula 'Al·là' i li va assestar una última estocada mortal".

Abans, quan va entrar en la primera església, va discutir amb els presents, als quals va manifestar "que l'única religió que cal seguir és la religió islàmica". Va abandonar l'església proferint missatges en àrab, el contingut dels quals es desconeix, i va tornar a les 19:40 hores. Una vegada finalitzada la missa, el sacerdot encarregat va baixar del púlpit per a comprovar el que estava ocorrent, "moment en el qual l'investigat, amb un matxet de grans dimensions a la mà i de sobte" el va agredir, "causant-li lesions de gran gravetat".

També va intentar atacar un dels testimonis allí presents abans de fugir i dirigir-se a l'església de La Palma, situada a uns 200 metres del lloc anterior, on va trobar al sagristà, que estava abandonant el lloc per una porta posterior. Allí va començar l'atac que va posar fi a la seua vida poc després.

Consumat l'assassinat, Kanza es va dirigir "de forma molt tranquil·la" a la coneguda com a Capella d'Europa, situada a la mateixa plaça, i va intentar entrar-hi. Però en aquest instant, "i sense oposar resistència", la Policia Local d'Algesires el va detindre.

Segons el relat del jutge, quan va ser traslladat al centre mèdic de la ciutat per a rebre assistència facultativa va proferir en reiterades ocasions crits d'"Al·lahu-àkbar" (“Deu és el més gran”). El magistrat considera que aquests fets són susceptibles de ser qualificats, provisionalment, de delicte d'assassinat i lesions amb instrument perillós amb finalitats terroristes "en poder estar relacionada l'acció de l’atacant amb el salafisme jihadista, atés que la intenció era alterar la pau pública mitjançant l'execució d'actes de terror, cosa que hauria pogut motivar l'actuació criminal".

En principi, el jutge, que ha decretat el secret del sumari, no veurà al detingut fins dilluns, ja que la policia li demanarà prorrogar la detenció fins a esgotar els cinc dies màxims que permet la llei en casos de terrorisme.

El Ministeri de l’Interior ha negat amb rotunditat que el jove estiguera sota observació "dels agents d’informació o uns altres grups policials". "Ni els últims dies, ni anteriorment", matisen.  

També et pot interessar

stats